احکام و مقررات و شرایط تغییر جنسیت
تا چند دهه پیش افرادی که از جنسیت خود احساس رضایت نداشتند به عنوار بیمار تلقی می شدند. جامعه به این افراد نگاهی منفی داشت و از طرف خانواده طرد می شدند. فشارهای روحی وارد شده به افراد سبب شد تا راهکارهایی قانونی به وجود آید. راهکارهایی که بستری شد ترنس ها با تغییر جنسیت به زندگی ایده آل خود دست پیدا کنند. در این مقاله از دادخواه وکالت به بررسی شرایط تغییر جنسیت و مقررات مربوط به آن خواهیم پرداخت تا با نکات مربوط به این موضوع آشنا شوید.
آیا با مراحل قانونی شرایط تغییر جنسیت آشنا هستید؟
هنگامی که فرد بین خلق و خوی، روحیه و علاقه مندی های خود با جنسیتش تناقض می بیند شرایط زندگی برای او سخت می شود. به طور مثال، اگر فرد در قالب جسمی و فیزیکی، مرد بوده ولی رفتارهای زنانه داشته باشد، علاوه بر این که شرایط موجود برای او دردناک است محیطی که در آن قرار گرفته از طرق مختلف اسباب آزار او خواهد شد.
این افراد در ساختار جسمانی خود هیچ نقصی ندارند. آن ها با افراد دو جنسه متفاوت بوده و فقط از نظر ساختار روحی دچار مشکل هستند. از آن جایی که این افراد جزئی از اجتماع محسوب می شوند باید برای رفع مشکلات آن ها راه حل هایی پیدا کرد. متخصصان با بررسی های مختلفی که انجام دادند اجازه تغییر جنسیت این افراد را صادر کردند. فردی که تصمیم گرفته جنسیت خود را تغییر دهد باید با شرایط تغییر جنسیت و مقررات آن آشنا باشد. شرایط به شرح زیر است:
- ویزیت توسط روانپزشک: در ابتدا فرد به روانپزشکی صالح و مورد تایید مراجعه کرده و حالات خود را برای او شرح دهد.
- درمان: بعد از شرح وقایع، نیاز است که روانپزشک درمان را آغاز کند و فرد نیز باید دوره روان درمانی را به طور کامل طی نماید. اگر دوره درمان موفقیت آمیز نبود روانپزشک باید ترنس بودن فرد را به صورت مکتوب و در قالب یک برگه به او بدهد.
- آزمایش: برای سنجش هورمون ها و بررسی کروزوم ها آزمایش گرفته می شود که این از شرایط تغییر جنسیت است.
- رجوع به دادگستری: در این مرحله باید درخواست تغییر جنسیت به دادگاه ارائه شود.
- تایدیه پزشک قانونی: دادگاه جهت بررسی و صحت و سقم مدارک پزشکی، فرد را به پزشک قانونی ارجاع می دهد.
- گرفتن حکم دادگاه: در این مرحله، رای نهایی دادگاه به عنوان مجوز تغییر جنسیت داده می شود.
راجع به ثبت تغییر جنسیت در شناسنامه چه می دانید؟
عوامل متعددی باعث ایجاد تغییر در شناسنامه می شود. اعمال تغییر در این سند شناسایی در قالب عناوین مختلف مانند ابطال، ویرایش اطلاعات و یا تغییر کل شناسنامه رخ می دهد.
ممکن است افراد در طول زمان به ایجاد تغییراتی در شناسنامه خود نیاز پیدا کنند، برخی از تغییرات جزئی بوده و به وکیل نیاز ندارد. هنگامی که فردی شرایط تغییر جنسیت را داشت و اقدام به چنین کاری کرد باید شناسنامه خود را بر اساس جنسیت جدید تغییر دهد. این فرد برای گرفتن شناسنامه جدید می تواند از وکیل کمک بگیرد. بدون داشتن وکیل ممکن است روند تغییر شناسنامه طولانی شود.
حکم تغییر جنسیت در ایران چیست؟
دین و مذهب رسمی ایران، اسلام و تشیع است. تمام احکام صادره در دادگاه از مجرای اسلام می گذرد. اسلام و تشیع به افرادی که دچار اختلال در جنسیت شده و ترنس محسوب می شوند اجازه تغییر جنسیت داده است.
البته افراد نمی توانند بدون در نظر گرفتن موارد قانونی و مقرراتی که در این زمینه وجود دارد کارهای تغییر جنسیت خود را انجام دهند. در واقع پزشک تا زمانی که مجوز رسمی فرد را مشاهده نکند و پرونده او را به طور کامل بررسی نکرده عمل تغییر جنسیت را انجام نمی دهد. چنانچه پزشکی بدون توجه به شرایط تغییر جنسیت این کار را به صورت غیرقانونی انجام دهد جرم کرده و بعد از اطلاع مراجع قضایی مورد مجازات قرار می گیرد.
در قانون ایران افراد بدون دریافت مجوز از دادگستری نمی توانند اقدامات تغییر جنسیت را انجام دهند. بنابراین در دادگاه خانواده باید با تغییر جنسیت موافقت شده و مجوز کتبی آن توسط مرکز ذیربط داده شود.
کلام آخر
هنگامی که افراد دچار اختلال جنسیتی شده باشند به تغییر جنسیت نیاز دارند. برای رسیدن فرد به اتاق عمل باید مراحل گوناگونی طی شود که در این مقاله به بررسی قوانین موجود در ارتباط با شرایط تغییر جنسیت، ثبت آن در شناسنامه و حکم تغییر جنسیت در ایران پرداختیم. در نهایت امیدواریم اطلاعات این مقاله برای شما مفید بوده باشد و بتوانید از آن استفاده کنید.