تبلیغات در دادخواه وکالت

منظور از قرار منع تعقیب چیست؟ ⚖️【آپدیت آخر】

تبلیغات در دادخواه وکالت

هنگامی که جرمی توسط یک متهم صورت می گیرد توسط قانون تحت تعقیب قرار خواهد گرفت. گاهی به دلایل مختلف مانند بی گناهی متهم قرار منع تعقیب صادر می شود. با صدور این حکم، پرونده کیفری متهم نیز مختومه اعلام می شود و امکان پیگیری مجدد آن وجود ندارد. ما در این مقاله در این خصوص مطالب بیشتری را ذکر خواهیم کرد.

قرار منع تعقیب چیست؟

قرار منع تعقیب یکی از حکم های نهایی دادسرا محسوب می شود که به صورت موقت یا دائم صادر می گردد. در صورت صدور این حکم، تعقیب کیفری یک متهم متوقف خواهد شد. عدم دلایل کافی به منظور اثبات جرم یا گذشت زمان می توانند موجب صدور این حکم شوند. در این صورت مقام قضایی که ممکن است دادستان، بازپرس یا دادیار باشد به این نتیجه خواهد رسید که جرمی را نمی توان به متهم نسبت داد. در این رابطه می توانید با بهترین وکیل کیفری تهران مشورت کنید.

قرار منع تعقیب چیست؟

به چه دلایلی قرار منع تعقیب صادر می شود؟

همانطور که ذکر شد دلایل مختلفی برای صدور قرار منع تعقیب وجود دارد. ما در این بخش به این موارد که در قانون آیین دادرسی نیز به آنها اشاره شده است، خواهیم پرداخت:

  1. جرم نبودن عمل متهم بر اساس قوانین کیفری

گاهی عملی که توسط یک متهم صورت گرفته است، جرم محسوب نمی شود. ممکن است قوانین در خصوص اعمال مجرمانه در گذشته و حال با هم متفاوت باشند. در نتیجه برخی از اعمال که در گذشته جرم به شمار می رفته اند، دیگر جرم در نظر گرفته نمی شوند. در این صورت بر اساس قوانین کیفری برای آن شخص قرار منع تعقیب صادر می شود.

  1. عدم وجود دلایل کافی برای اثبات جرم

هنگام وقوع یک جرم این احتمال وجود دارد که دلایل کافی و محکمه پسند برای اثبات آن وجود نداشته باشد. در این صورت شاکی نمی تواند ادعای خود را اثبات کند. به همین دلیل برای وی قرار منع تعقیب صادر خواهد شد.

  1. گذشت زمان

از دیگر مواردی که ممکن است موجب صدور این حکم شود، گذشت زمان است. گاهی به دلایل ذکر شده نمی توان جرمی که واقع شده است را اثبات کرد. در نتیجه پرونده کیفری در مدت زمان طولانی باز خواهد ماند. همین عامل موجب می شود که با گذشت زمان برای متهم قرار منع تعقیب صادر گردد.

قرار منع تعقیب در قانون جدید

صدور قرار منع تعقیب در قانون جدید تفاوتی با قوانین گذشته ندارد. این امکان وجود دارد که قوانین هر ساله دستخوش تغییراتی شوند و به همین دلیل بسیاری از افراد این موضوع را پیگیری می کنند. بر اساس قوانین جدید نیز اگر دلایل کافی برای اثبات یک جر م وجود نداشته باشد، دیگر امکان تعقیب وی از نظر قانون وجود ندارد. هنگامی که حکم قطعی در این خصوص نیز صادر شود، امکان صدور مجدد حکم و پیگیری پرونده نیز  وجود نخواهد داشت. در مقاله قرار تعلیق تعقیب به موضوعی مرتبط با این مورد اشاره کرده ایم.

قرار منع تعقیب در قانون جدید

تفاوت قرار منع تعقیب با حکم برائت

با صدور قرار منع تعقیب، پرونده کیفری به حالت مختومه در خواهد آمد. در این صورت طرف مقابل حق اعتراض به صدور این حکم را دارد. بعد از بررسی مجدد پرونده توسط دادگاه، ممکن است حکم برائت (تبرئه شدن متهم) صادر شود. متهم با صدور این حکم به صورت قطعی تبرئه می شود. به همین دلیل فرآیند دادرسی در خصوص این پرونده پایان خواهد یافت.

اگر شاکی بتواند دلایل کافی برای اثبات جرم ارائه دهد، حکم برائت صادر نمی شود و باز هم امکان پیگیری پرونده به صورت کیفری وجود دارد.

کلام آخر

در قوانین آیین دادرسی به دلایل مختلفی مانند عدم وجود دلایل کافی برای اثبات جرم، می توان قرار منع تعقیب صادر کرد. اگر شاکی در این خصوص اعتراضی را ثبت کند، پرونده به صورت مجدد بررسی می شود. در صورت صدور حکم برائت برای متهم، صدور حکم قطعی می شود. به همین دلیل دیگر نمی توان آن را پیگیری کرد.

5/5 - (1 امتیاز)

مرضیه آریاکیا

مرضیه آریاکیا هستم و در حدود پنج سال است که در زمینه تولید محتوای سایت فعالیت دارم. سعی دارم که با تحقیق در زمینه مسائل حقوقی بتوانم محتوای یونیک را با توجه به آموزه های حقوقی سایت دادخواه وکالت در اختیار شما قرار دهم. از این رو نظرات شما در راستای بهبود مقالات می تواند به من کمک فراوانی کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا