تبلیغات در دادخواه وکالت

مجازات گرانفروشی و نحوه شکایت از آن

تبلیغات در دادخواه وکالت

یکی از پدیده هایی که از گذشته وجود داشته، گرانفروشی است. امروزه نیز این پدیده به دلیل افزایش تحریم ها و کاهش قدرت خرید مردم رواج بیشتری پیدا کرده و بسیاری از افراد بابت این موضوع ناراحت هستند؛ چراکه گرانفروشی علاوه بر آنکه از نظر اقتصادی تاثیرات منفی را به همراه دارد، باعث بی نظمی و هرج و مرج در جامعه نیز می شود. اصلی ترین دلیل که می توان برای وقوع پدیده گرانفروشی درنظر گرفت، عدم توجه ضابطین قضایی به کسب و کارها و فرصت طلبی سودجویان است؛ اما آیا گرانفروشی جرم به حساب می آید؟ مجازات گرانفروشی چیست؟ در ادامه همراه ما باشید تا به پاسخ تمام سوالات خود در رابطه با این موضوع برسید.

گرانفروشی به چه معناست؟

پیش از آنکه در رابطه با مجازات گرانفروشی صحبت کنیم، تصمیم داریم به معنی و مفهوم این عبارت بپردازیم. شرایطی را تصور کنید که یک فروشگاه یا شرکت برای کالا و خدماتی که به مشتری ارائه می دهند، بهای بیش از قیمت تعیین شده توسط مراجع قانونی را تعیین کنند. این کار طبق ماده 57 قانون نظام صنفی جرم تلقی می شود و در مجلس شورای اسلامی در سال 1367 در رابطه با آن صحبت شده است و قانونی تحت عنوان «قانون تشدید مجازات محتکران و گرانفروشان» حول آن به تصویب رسیده است.

حال از آنجایی که گرانفروشی یک پدیده بسیار مهم در جامعه به شمار می آید و قانونگذاران در رابطه با آن قوانینی را تعیین کرده اند، باید نسبت به آن احساس وظیفه کرد تا وضعیت بدتر نشود. از طرفی باید گفت از آنجایی که گران فروشی یک نوع جرم است، مجازاتی نیز مسلما برای آن مشخص می شود که تصمیم داریم در رابطه با آن در ادامه صحبت کنیم.

مجازات گرانفروشی چیست؟

مجازات گرانفروشی در ماده 57 قانون نظام صنفی مشخص شده است و با استناد به این ماده باید گفت که پیش روی گران فروشان 5 مرتبه مختلف مجازات وجود دارد؛ بنابراین افرادی که گران فروش هستند، باید علاوه بر جبران خسارتی که به خریدار یا مصرف کننده وارد شده، مجازات مقرر شده را نیز پذیرا باشد. مجازاتی که برای این جرم مشخص شده اند عبارتند از:

درجه اول مجازات: شخص خاطی باید دو برابر مبلغی که گرانفروشی کرده است، جریمه بپردازد.

درجه دوم مجازات: اگر شرایط گرانفروشی به گونه ای باشد که جریمه دوم تعیین شود، شخص مجرم باید 4 برابر مبلغ گرانفروشی را بپردازد.

درجه سوم مجازات: سومین مرتبه ای که برای مجازات گرانفروشی تعیین شده این است که فرد خاطی 6 برابر مبلغ گرانفروشی را باید بپردازد. البته علاوه بر این جریمه، یک تابلو یا پارچه که روی آن تخلف صنف درج شده به مدت دو هفته جلوی حوزه فعالیت نصب خواهد شد.

درجه چهارم مجازات: مرحله ی بعدی مجازات، پرداخت 8 برابر مبلغ گرانفروشی و نصب پارچه یا تابلو به مدت یک ماه است.

درجه پنجم مجازات و مراتب بعدی: اگر گرانفروشی 5 بار یا بیشتر اتفاق بیفتد، فرد مرتکب جرم باید 10 برابر مبلغ گرانفروشی جریمه بدهد و تابلو یا پارچه ای که به آن اشاره شد، به مدت 2 ماه باید در محل کسب و کار فرد خاطی قرار گیرد. پروانه کسب متخلف نیز 6 ماه معلق می شود و اگر این جرم بارها تکرار شود، ممکن است محل کسب و کار پلمپ شود.

مجازات گرانفروشی

نحوه شکایت از جرم گرانفروشی و مرجع رسیدگی به آن

تا به اینجا در رابطه با چیستی و مجازات گرانفروشی صحبت کردیم؛ حال شاید شما در موقعیتی قرار گیرید که متوجه گرانفروشی یک حوزه کسب و کار شوید، اما ندانید که چگونه می توانید شکایت خود را تنظیم کنید، از همین رو تصمیم داریم در این بخش بررسی کنیم که نحوه شکایت از جرم گرانفروشی چگونه است و باید به چه مرجع رسیدگی مراجعه کرد؟

در رابطه با اینکه مرجع رسیدگی به شکایات از گران فروشان کجاست، باید گفت که سازمان تعزیرات به این دست از تخلفات رسیدگی خواهد کرد. البته سازمان تعزیرات تنها برای رسیدگی به جرم گران فروشی نیست، بلکه پرونده مربوط به جرم های دیگر مانند احتکار، تقلب، کم فروشی، فروش اجباری، عدم درج قیمت، عدم صدور صورت حساب و … نیز همگی به این سازمان ارسال می شوند تا رسیدگی و بررسی های لازم انجام شود. باید به این موضوع اشاره کرد که در کنار سازمان تعزیرات، قوه قضاییه نیز بر این امور نظارت دارد.

اگر از دسته افرادی هستید که حقوق خود را از دست داده اید، می توانید برای ثبت شکایت و بررسی مسائل مربوط به حقوق مصرف کنندگان به انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان نیز مراجعه کنید. فعالیت این انجمن به اداره صنعت، معدن و تجارت مربوط می شود؛ بنابراین اگر در هر یک از این بخش ها به مشکل خوردید، می توانید با مراجعه به انجمن حمایت از حقوق مصرف کنندگان به موضوع رسیدگی کنید.

اطلاع رسانی در رابطه با جرم گرانفروشی

حالا اگر به دنبال این هستید که بتوانید از طریق یک سامانه یا شماره جرم گران فروشی را اطلاع رسانی کنید، می توانید به سامانه 124 سازمان صنعت، معدن و تجارت مراجعه کنید. سامانه 135 نیز یکی دیگر از سامانه های مربوط به اطلاع رسانی در رابطه با جرم گرانفروشی است که شما می توانید به عنوان گزارش دهنده با آن ها تماس بگیرید و شکایت و تخلف صورت گرفته را گزارش دهید.

کلام آخر 

ما در این مقاله از دادخواه وکالت، در رابطه با جرم و مجازات گرانفروشی صحبت کردیم و 5 مرتبه ی مجازاتی که برای این جرم درنظر گرفته شده است را موردبررسی قرار دادیم؛ بنابراین اکنون شما می توانید در صورتی که با چنین شرایط و موقعیتی مواجه شدید، بهترین عکس العمل را از خود نشان دهید و در صورتی که نیاز بود از فرد خاطی و کسب و کاری که دارد به جرم گرانفروشی شکایت کنید!

4/5 - (2 امتیاز)

مهدیه خوشرویی

مهدیه هستم؛ از سال 1398 فعالیت خودمو در نویسندگی شروع کردم و تا به امروز با خواندن و نوشتن مقالات مختلف در حال کسب اطلاعات جدید هستم و امیدوارم بتوانم مطالبی که به دنبال آن هستید را با بهترین کیفیت در اختیارتان قرار دهم 💗

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا