قیومیت پس از رسیدن به سن قانونی چگونه است؟
قیومیت و حضانت برخی از افراد نظیر افراد سفیه یا مجنون و… پس از رسیدن به سن قانونی آن ها همچنان ادامه خواهد داشت. شایان ذکر است که لغو قیومیت این دسته از افراد زمانی امکان پذیر است که بهبودی آن ها در دادگاه ثابت شود، در این صورت حکم پایان قیومیت صادر خواهد شد. در ادامه این مطلب از وب سایت دادخواه وکالت به بررسی شرایط قیومیت پس از رسیدن به سن قانونی خواهیم پرداخت که امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت بهره را ببرید.
بررسی قیومیت پس از رسیدن به سن قانونی
یکی از انواع روش های حمایت از حقوق محجورین در قوانین مدنی، تعیین قیومیت است که مطابق با این نوع قوانین در شرایط خاص برای افراد محجور صغیر، مجنون و… قیم تعیین می گردد. قیوم موظف است در امور مالی و سایر امور زندگی فرد محجور مداخله کند، علاوه بر این قیم موظف است که از فرد محجور نگهداری و مراقبت نماید.
قیومت بعد از رسیدن به سن قانونی برای افرادی که دارای شرایط روحی، روانی و جسمی نرمالی هستند به پایان می رسد، در صورتی که فرد سفیه و محجور توانایی اداره اموال و دارایی های خود را نداشته باشد برای وی قیم تعیین می شود.
آیا قیومیت پس از رسیدگی به سن قانونی ادامه دار خواهد بود؟
در پاسخ به سوال مذکور باید بگوییم که قیومیت پس از رسیدن به سن قانونی برای افراد محجور همچنان ادامه خواهد داشت. در صورتی که محجور صغیر باشد بعد از رسیدن به سن قانونی قیومیت فرد لغو می شود، اگر فرد مجنون یا سفیه باشد و محجوریت وی بعد از رسیدن به سن قانونی همچنان ادامه پیدا نماید باید بعد از رسیدن به سن قانونی نیز برای آن فرد قیم انتخاب کرد. اگر فرد مجنون دائمی باشد قیم داشتن وی تا پایان زندگی اش ادامه خواهد داشت.
شرایط قیمومیت بعد از رسیدن به سن قانونی
در قسمت قبلی این مقاله توضیح دادیم که در برخی از شرایط قیومیت فردی پس از رسیدن به سن قانونی وی به پایان می رسد ولی در شرایطی ممکن است فرد پس از رسیدن به سن قانونی نیاز به قیم داشته باشد. شرایط قیومیت بعد از رسیدن به سن قانونی عبارتند از:
- اگر فرد محجور، سفیه باشد و از دوران کودکی دچار سفاهت شده باشد و پس از رسیدن به سن بلوغ نیز سفاهت وی ادامه داشته باشد و قادر به اداره امور مالی خود نباشد نیاز به قیم خواهد داشت، علاوه بر این در چنین شرایطی باید شخصی سرپرستی فرد محجور را نیز به عهده بگیرد.
- اگر فرد پس از رسیدن به سن قانونی توانایی مدیریت امور مالی خود را داشته باشد دیگر نیازی به قیم نخواهد داشت.
- اگر فردی از دوران کودکی مجنون باشد بدون تردید پس از رسیدن به سن قانونی نیز نیاز به قیم خواهد داشت، قیم باید در امور مالی فرد مجنون دخالت داشته باشد و از وی سرپرستی نماید.
- افرادی که از دوران کودکی مجنون و سفیه هستند و با این حالت نیز به سن بلوغ می رسند، در صورتی برای آن ها قیم تعیین می گردد که پدربزرگ و پدر و هیچ وصی دیگری نداشته باشند، در صورت وجود پدر یا جد پدری وظیفه قیومیت فرد به عهده آن ها خواهد بود.
شرایط لغو قیمومیت بعد از رسیدن به سن قانونی
برای لغو قیومیت افراد مجنون یا محجور شرایط خاصی وجود دارد که از مهم ترین این نوع شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر فرد محجور پس از رسیدن به سن قانونی از حالت حجر خارج شود و توانایی اداره امور مالی خود را داشته باشد، قیومیت وی لغو خواهد شد.
- اگر فرد مجنون پس از رسیدن به سن بلوغ بهبود حاصل کند و توانایی مدیریت امور مالی خود را داشته باشد قیومیت و حضانت وی لغو خواهد شد.
- لغو قیومیت پس از رسیدن به سن قانونی برای افراد صغیر در صورتی که محجور یا مجنون نباشند امکان پذیر خواهد بود.
چه افرادی نمی توانند قیومیت اشخاص دیگر را به عهده بگیرند؟
افراد با شرایط زیر نمی توانند قیومیت اشخاص دیگر را به عهده بگیرند:
- اشخاصی که خودشان دارای قیم یا سرپرست هستند.
- افرادی که به دلیل ارتکاب به جنایت خاص نظیر سرقت، خیانت در امانت، کلاهبرداری و… محکوم شده اند.
- افرادی که دچار ورشکستگی به تقصیر شده اند و حکم قطعی محکومیت آن ها صادر شده است.
- افرادی که ورشکسته هستند و هنوز بدهی های خود را تسویه نکرده اند.
- افرادی که معروف به فساد اخلاقی هستند.
- اشخاصی که خود یا اقوام درجه اول آن ها دارای دعاوی بر محجور هستند.
- زن بدون رضایت همسر خود نمی تواند قیومیت افراد صغیر، محجور یا مجنون را قبول نماید.
وظایف قیم چیست؟
از زمانی که شخصی، قیومیت را به عهده می گیرد در برابر فرد مجنون یا محجور دارای وظایفی خواهد بود که این وظایف عبارتند از:
- نگهداری و مراقبت از فرد محجور یا مجنون
- تربیت فرد محجور یا نادان
- دور کردن فرد محجور یا مجنون از خطرات جانی
- رسیدگی به بیماری شخص محجور و تهیه دارو و… برای وی
- مراجعه منظم به پزشک متخصص برای بهبود شرایط جسمی و روحی فرد محجور یا مجنون
- داشتن تلاش لازم برای تعلیم و تربیت فرد محجور یا مجنون
- فراهم کردن شرایط مناسب برای آموزش فرد محجور یا مجنون
- مدیریت و حفظ اموال فرد محجور یا مجنون
کلام آخر
اگر فردی به سن قانونی 18 سال برسد و توانایی تشخیص بد یا خوب را در امور مالی خود نداشته باشد، تا زمانی که این توانایی را بدست آورد باید تحت حضانت و سرپرستی قیم قرار بگیرد. علاوه بر این اگر فردی پس از رسیدن به سن قانونی سفیه یا مجنون شود باید برای وی قیم یا سرپرست تعیین گردد.
در این مطلب با شرایط قیومیت پس از رسیدن به سن قانونی آشنا شدید، امیدواریم از مطالعه این مطلب نهایت بهره را برده باشید و اطلاعات لازم را در زمینه تعیین قیومیت بعد از رسیدن به سن قانونی بدست آورده باشید.