آیا شهادت دادن صوری در دادگاه جرم است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
از شهادت شهود در دادگاه برای اثبات دعوی استفاده می شود. در این حالت یک شخص ثالث در خصوص خواسته مطرح شده به نفع یکی از طرفین شهادت می دهد. می توان گفت که در امور کیفری و حقوقی از شهادت به عنوان یک ادله اثبات ادعا کاربرد دارد. گواهی به نفع یا ضرر افراد در دادگاه بسیار معتبر است و گاهی بر اساس آن رای نهایی توسط قاضی پرونده صادر می شود. شهادت دادن صوری در دادگاه که به عنوان شهادت کذب نیز شناخته می شود بر اساس قانون جرم محسوب می شود.
با توجه به اینکه شهادت می تواند در صدور حکم نهایی تاثیر مستقیم داشته باشد،این امکان وجود دارد که برخی از افراد با پرداخت پول و یا با وعده دریافت منافع حاضر به بیان شهادت دروغ در دادگاه باشند. به این نکته باید دقت شود که ممکن است روند یک پرونده با شهادت صوری به کلی تغییر کند. به همین دلیل برای آن در قانون مجازات هایی مانند زندان و جزای نقدی نیز در نظر گرفته شده است.در خصوص موارد دیگر مانند تنظیم استشهادیه محلی نیز ممکن است شهادت دروغ ثبت شود. با ما در ادامه مقاله همراه باشید تا در این خصوص مطالبی بیشتری را بیان کنیم.
جرم شهادت دادن صوری در دادگاه
با توجه به اینکه بر اساس قانون شهادت یک ادله کافی برای اثبات مسائل حقوقی و کیفری می باشد، بررسی جرم شهادت دادن صوری در دادگاه اهمیت پیدا می کند. با توجه به امکان دریافت پول و وعده های دیگر برای شهادت دروغ این پدیده در حال حاضر بسیار رایج است. شهود باید بر اساس واقعیت و آنچه که مشاهده کرده اند، شهادت دهند؛ در غیر این صورت باید بدانند که شهادت صوری میتواند موجب شود که آن ها مجرم شناخته شوند. افرادی که بدون اطلاع از موضوع یک پرونده نسبت به شهادت کذب اقدام می کنند ممکن است تحت پیگرد قانونی قرار بگیرند.
با جرم اظهارات دروغ در دادگاه از طرف قانون برخورد جدی خواهد شد؛ چراکه شهادت شهود نقش موثری در مشخص شدن نتیجه یک دعوی حقوقی یا کیفری دارد. در این راستا می توانید با بهترین وکیل کیفری در تهران مشورت کنید.
در چه صورت شهادت صوری جرم محسوب می شود؟
باید گفت که تحقق جرم شهادت دادن صوری در دادگاه تنها بر اساس دو شرط صورت می گیرد. در واقع شهادت صوری تنها با وجود این دو شرط جرم محسوب می شود که عبارتند از:
- در صورتی که شهادت صوری در دادگاه به صورت قانونی بیان شود. اگر کسی در بیرون از دادگاه شهادت کذب دهد قابل پیگیری نیست! حتی ممکن است که شخصی در مراجع انتظامی و کلانتری شهادت دروغ دهد که در این صورت نمی توان آن را به صورت قانونی پیگیری کرد.
- شهادت صوری در صورتی که در حضور افراد بدون صلاحیت عنوان شود؛ قابل پیگیری نیست. شهادت باید نزد مقامات رسمی بیان شود تا بتوان آن را جرم به شمار آورد و در نتیجه به صورت قانونی آن را پیگیری کرد.
مجازات شهادت دروغ در قانون جدید تنها در صورتی اعمال می شود که یکی از این دو شرط در خصوص شهادت وجود داشته باشند. با توجه به پیچیده بودن اثبات شهادت کذب در دادگاه این روند باید توسط افراد با تجربه و آشنا به مسائل حقوقی و کیفری طی شود. بهتر است قبل از اقدام در این خصوص، اطلاعات کافی را در مورد موضوع شکایت جمع آوری کنید و یا با افراد متخصص مانند بهترین وکیل حقوقی تهران در این رابطه مشورت کنید.
مجازات شهادت دروغ در قانون جدید
در خصوص شهادت دادن صوری در دادگاه در قانون جدید مطالبی را تا این بخش بیان کردیم. جرم شهادت دروغ می تواند به صورت کیفری یا حقوقی پیگیری شود تا برای آن مجازات تعیین شود. مجازات های کیفری و حقوقی شهادت کذب عبارتند از:
- مجازات شهادت دروغ در صورت اعدام، قصاص و … شخص مقابل: باید گفت که مجازات هایی مانند حبس و جزای نقدی در صورتی اعمال می شوند که در اثر شهادت دروغ برای طرف مقابل دعوا مجازاتی تعیین نشود. ممکن است شهادت صوری موجب شود که مجازات هایی مانند قصاص، دیه، حدود و … برای یک شخص بی گناه اعمال شود! در این صورت باید همین مجازات ها برای وی نیز باید اعمال شوند. به عنوان مثال فردی با شهادت دروغ موجب اعدام شخص بی گناه می شود و در نتیجه وی نیز باید اعدام شود!
- مجازات شهادت دروغ در صورت بازداشت فرد: بر اساس ماده 259 قانون آیین دادرسی اگر شهادت صوری موجب شود که فرد بازداشت شود این امکان وجود دارد که بعد از جبران خسارت به مسئول اصلی مراجعه شود. در صورتی که رای دادگاه بر اساس شهادت دروغ صادر گردد این امکان وجود دارد که از طریق دیوان عدالت اداری در این راستا اقدام شود. اغلب در این خصوص تقاضای اعاده دادرسی ارسال می شود و این موضوع در دیوان عدالت اداری بررسی و پیگیری می شود.
مهلت شکایت از شهادت دروغ
هنگامی که روند بررسی یک پرونده آغاز می شود، این امکان وجود دارد که در اثر شهادت دادن صوری در دادگاه روند پرونده تغییر کند. در این رابطه ممکن است رای نهایی نیز بر اساس شهادت صوری صادر شود! با این وجود باید گفت که شکایت از شهادت کذب مهلت و زمان مشخصی دارد. مهلت شکایت از شهادت دروغ بعد از یک سال از طرح دعوی دیگر قابل پیگیری نیست. به این معنی که پیگیری شکایت شهادت دروغ مشمول مرور زمان می باشد. با توجه به این مسئله بهتر است در مدت زمان تعیین شده در این خصوص اقدامات لازم انجام شود تا قانون مجازات این جرم را اعمال نماید.
نحوه اثبات شهادت دروغ
همانطور که می دانید یکی از ادله بسیار مهم در دادگاه ها برای اثبات جرم شهادت شهود می باشد؛ اما با توجه به مطالبی که تا کنون ذکر کردیم این امکان وجود دارد که شهادت صوری باشد! نحوه اثبات شهادت دروغ در دادگاه نیز مسئله دیگری است که ما در این بخش به آن می پردازیم. شهادت دادن صوری در دادگاه جرم محسوب می شود و در صورت اثبات برای آن مجازات های سنگینی تعیین می شود. در راستای اثبات شهادت کذب می تواند از مواردی مانند اقرار و شهادت نیز استفاده کرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
-
اقرار
می توان گفت که آشکار ترین دلیل برای اثبات شهادت دادن صوری در دادگاه این است که خود فرد به این موضوع اقرار کند. در واقع گاهی خود شهادت به شهادت کذب خود اقرار می کند و در نتیجه دادگاه بر اساس آن حکم نهایی را صادر می کند. این روش تنها در صورتی کاربرد دارد که فرد خود تصمیم بگیرد که به شهادت خود اقرار کند.
-
شهادت
شهادت یکی دیگر از روش هایی است که با استفاده از آن می توان اثبات کرد که فردی شهادت دروغ در دادگاه داده است. در این رابطه باید دو شاهد عادل به دادگاه معرفی شود که بر علیه شهادت دروغ، شهادت دهند! می توان گفت که این مورد برای اثبات شهادت دروغ بسیار کاربردی است. در این رابطه می توانید مقاله شهادت بر شهادت را مطالعه کنید.
شهادت دادن در کلانتری
همانطور که در بالا نیز اشاره شد در صورتی که شهادت در کلانتری داده شود نمی توان به صورت قانونی آن را پیگیری کرد. شهادت دادن صوری در دادگاه جرم محسوب می شود و با توجه به مکان ثبت شهادت قابل پیگیری می باشد؛ اما در صورتی که شهادت دروغ در کلانتری ثبت شود نمی توان آن را پیگیری کرد.
کلام آخر
امروزه شهادت دادن صوری در دادگاه یکی از روش های کلاهبرداران برای اثبات ادعای دروغین خود می باشد. در نتیجه بسیاری از افراد به دنبال این هستند که آیا شهادت دادن صوری در دادگاه جرم است یا نه. همانطور که ذکر شد شهادت صوری در مراجع رسمی مانند دادگاه جرم است و قابل پیگیری نیز می باشد. برای اثبات شهادت کذب باید به مکان آن نیز دقت شود. در واقع مواردی مانند شهادت در کلانتری به هیچ عنوان قابل پیگیری به صورت کیفری و حقوقی نیستند. برای اثبات شهادت دروغ نیز باید از روش هایی مانند اقرار یا شهادت دو شاهد عادل در دادگاه استفاده کرد که دومین مورد کاربردی تر می باشد.