چگونه از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای دفاع کنیم؟ ⚖️【آپدیت آخر】
به دلیل استفاده همگانی از اینترنت می توان گفت که تمامی افراد در معرض اتهام جرائم رایانه ای قرار دارند. گاهی افراد بدون دلیل متهم می شوند و باید از حق خود در برابر این جرائم دفاع کنند. در برخی مواقع نیز افراد ممکن است قربانی اشتباهات در فضای مجازی شوند. از این رو ممکن است افراد به دلایل مختلف تحت پیگرد قانونی به دلیل جرائم رایانه ای قرار بگیرند. در این رابطه موضوعاتی مانند شکایت به پلیس فتا مطرح می شوند. دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای موضوعی است که ما در این مقاله به آن خواهیم پرداخت.
تعریف جرائم رایانه ای
قبل از اینکه در خصوص نحوه دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای صحبت کنیم، باید از این اصطلاح تعریف دقیقی ارائه دهیم. منظور از جرائم رایانه ای جرمی است که با استفاده از سیستم های کامپیوتری و یا در بستر اینترنت انجام می شود. این فعالیت های غیر قانونی به صورت مجازی انجام می شوند و هدف آنها نقص حقوق دیگران و یا در مواردی تهدید امنیت ملی است! برخی از جرائم رایانه ای عبارتند از:
- کلاهبرداری اینترنتی از طریق سایت یا برنامه های مختلف
- انتشار تصاویر خصوصی افراد در فضای مجازی
- هک سیستم های رایانه ای و صفحات افراد در فضای مجازی
- نشر اکاذیت در اینترنت
- سوء استفاده از اطلاعات شخصی افراد
متهمین به جرائم اینترنتی باید بتوانند در برابر قانون از خود دفاع کنند. همانطور که ذکر شد گاهی فرد از جرائمی که به وی نسبت داده می شود، بی اطلاع است. در هر صورت بهتر است با بهترین وکیل کرمان در این رابطه مشورت کنید.
مراحل دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای
در صورتی که به فردی اتهام جرائم رایانه ای نسبت داده شود، باید از حقوق خود در این خصوص دفاع کند. به همین دلیل ما در این بخش به ذکر مراحل دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای خواهیم پرداخت:
-
ارسال احضاریه و مطلع شدن از اتهام جرائم رایانه ای
هنگامی که برای شخص احضاریه یا اطلاعیه ای از طرف مراجع قضایی مبنی بر انجام جرائم رایانه ای فرستاده می شود، به این معنی است که اتهام به وی وارد شده است. افراد باید در این مرحله متن احضاریه یا اطلاعیه را به صورت کامل و دقیق مطالعه کنند. در این صورت می توانند به صورت دقیق از محتوای آن مطلع شوند.
-
دریافت مشاوره از وکیل جرائم رایانه ای
می توان گفت که برای دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای، بهترین کار مشورت با وکیل است. وکیل جرائم رایانه ای در این راستا و پرونده های مشابه با آن تجربه بیشتری دارد. در نتیجه می توانید در خصوص رد اتهام یا دفاع از آن به شما کمک بسیار زیادی کند.
-
ارائه مدارک برای دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای
در مرحله سوم از دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای باید مدارک خود را جمع آوری کنید. تمامی مستندات و شواهدی که می توانند در این راه به شما کمک کنند، باید ضمیمه پرونده شوند. مدارک و شواهدی که در راستای دفاع از جرائم رایانه ای کاربرد دارند، عبارتند از:
- ایمیل ها، چت ها، دایرکت و کلیه پیام های دیجیتال
- گزارشات فنی
- شهادت، سوگند و قسامه
مدارکی مانند اسکرین شات چت یا ارائه عکس و فیلم تنها در کنار مواردی مانند شهادت، سوگند و قسامه قابل ارائه و بررسی هستند و به تنهایی نمی توان آنها را برای اثبات یا عدم انجام جرم ارائه داد.
-
ارائه مدارک در خصوص جرائم رایانه ای به پلیس فتا
همانطور که می دانید مرجع رسیدگی به پرونده های مربوط به جرائم رایانه ای، پلیس فتا است. این مرجع در خصوص پرونده های مختلف تحقیقات فنی و تخصصی انجام می دهد. به همین دلیل بهتر است با این مرجع همکاری کامل صورت بگیرد. افراد باید مدارک و مستندات خود را در این مرحله در اختیار پلیس فتا قرار بدهند.
-
حضور در جلسات دادگاه برای دفاع از حقوق خود
بعد از اینکه پرونده جرائم رایانه ای توسط پلیس فتا تکمیل شد به دادگاه ارجاع داده خواهد شد. در این مرحله فرد باید به دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای بپردازد. به همین دلیل باید کلیه مدارک و شواهدی که دارد را ارائه دهد. وکیل نقش مهمی در دفاع از موکل خود در دادگاه ایفا می کند. وی باید نقاط ضعف پرونده شاکی را بررسی کند و بتوان از متهم دفاع کند. بدیهی است که مشورت با یک وکیل با تجربه می تواند در خصوص موفقیت در رفع اتهام به شخص کمک کند.
نکات مهم در خصوص دفاع در برابر جرائم رایانه ای
همانطور که ذکر شد برای دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای بهتر است با وکیل مشورت شود. با این وجود فرد باید خود نیز از حقوق قانونی خود مطلع باشد. همچنین باید بتواند در راستای دفع از خود، استدلالات بسیار قوی ارائه کند. می توان گفت که همکاری با پلیس نقطه عطف دفاع از چنین اتهام هایی می باشد. با ارائه مدارک و مستندات می توان تا حد زیادی در رفع اتمام جرائم رایانه ای موثر بود. ما در این بخش به این نکات مهم اشاره خواهیم کرد:
- اطلاع از حقوق قانونی: متهم باید در رابطه با حقوق قانونی خود اطلاعات زیادی کسب کند. طبیعتا از طریق مشورت با وکیل نیازی به بررسی بیشتر در این زمینه نیست و وکیل باید مراحل را طی کند.
- ارائه دلایل موثق توسط وکیل: در صورتی که وکیل تجربه کافی در خصوص پرونده های مشابه را داشته باشد، می تواند دلایل قوی و موثقی را برای دفاع ارائه کند. می توان گفت که قوانین مربوط به جرائم رایانه ای پیچیده می باشند و وکیل باید توانایی لازم برای دفاع از حقوق شما را در برابر جرائم رایانه ای داشته باشد.
- همکاری با پلیس فتا: بدیهی است که با ارائه مستندات به پلیس فتا می توان در مسیر دفاع از جرائم رایانه ای گام برداشت. در این راستا همکاری با پلیس می تواند به شخص در خصوص موفقیت در پرونده کمک کند.
- ارائه مستندات به دادگاه: هر چقدر مستندات و شواهد بیشتری به دادگاه ارائه شود، پرونده جرائم رایانه ای با سرعت بیشتری بررسی می شود و کمتر در آن ابهام به وجود می آید.
اتهام جرائم رایانه ای بدون مدرک
گاهی حتی بدون داشتن مدرک در خصوص انجام جرائم رایانه ای، امکان متهم کردن افراد وجود دارد! به همین دلیل باید افراد بتوانند در برابر سوء تفاهم یا ادعاهای نادرست از خود دفاع کنند. برای دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای داشتن وکیل می تواند به رفع اتهام کمک کند. وکلا می توانند با جمع آوری مدارک و شواهد نسبت به رفع اتهام از متهم اقدام کنند. در بسیاری از مواقع تنها با سپری شدن زمان کوتاهی، رفع اتهام انجام می شود. این مورد بستگی به نوع پرونده و مهارت وکیل دارد.
مدت زمان رسیدگی به جرائم رایانه ای
پرونده های مرتبط با جرائم رایانه ای هر کدام پیچیدگی های مخصوص به خود را دارند. بر همین اساس مدت زمان رسیدگی به جرائم رایانه ای می تواند متغیر باشد. وکلا به دلیل آشنایی با مسائل حقوقی می توانند مسیر پرونده های مربوط به جرائم رایانه ای را با سرعت بیشتری به سرانجام برسانند. در نتیجه نمی توان مدت زمان دقیقی برای پرونده های جرائم رایانه ای عنوان کرد. در این رابطه داشتن مدارک و مستندات می تواند به تسریع روند پرونده های مرتبط با جرائم رایانه ای کمک کند. ما در مقاله ای دیگر به مراحل دادرسی در دادگاه های ایران پرداخته ایم که می تواند با این مورد نیز مرتبط باشد.
کلام آخر
به دلیل استفاده همگانی از اینترنت و فضای مجازی ممکن است هر شخصی به صورت درست یا نادرست متهم به جرائم رایانه ای شود. در این صورت موضوع دفاع از حقوق خود در برابر جرائم رایانه ای مطرح می شود. در این رابطه مشورت با وکیل جرائم رایانه ای می تواند بسیار موثر باشد. برای رفع اتهام باید مدارک و مستندات مختلفی به دادگاه ارائه شود. همکاری با پلیس فتا به عنوان مرجع رسیدگی به جرائم رایانه ای نقش زیادی در بررسی چنین پرونده هایی خواهد داشت.