حضانت فرزند نامشروع بر عهده کیست؟ ⚖️【آپدیت آخر】
عاقبت فرزندان نامشروع در ایران و موضوع حضانت آنها همواره مورد بحث بوده است. والدین در خصوص فرزندان خود وظایف و تکالیف مختلفی مانند حضانت، نگهداری و مراقبت جسمی و عاطفی را بر عهده دارند. بر طبق قانون، والدین حق و وظیفه حضانت فرزندان را دارند. فرقی ندارد که فرزند مشروع یا نامشروع باشد، در هر صورت یکی از والدین باید حضانت فرزند را بر عهده بگیرند. ما در این مقاله در خصوص اینکه حضانت فرزند نامشروع بر عهده کیست، مطالبی را بیان خواهیم کرد.
حضانت فرزند چیست؟
قبل از اینکه در خصوص حضانت فرزند نامشروع صحبت کنیم باید تعریف دقیقی از حضانت فرزند را ارائه دهیم. منظور از حضانت به سرپرستی گرفتن و نگهداری از کودک توسط والدین می باشد. بر اساس قانون مدنی فرزندانی که حاصل از عقد دائم هستند تا سن 7 سالگی باید نزد مادر نگهداری شوند. بعد از این سن پدر می تواند حضانت فرزند را بر عهده بگیرد. دختر تا سن 9 سالگی و پسر تا سن 15 سالگی نزد پدر باشند و بعد از آن خود تصمیم می گیرند که کجا و نزد کدام والد زندگی کنند. بارداری در ازدواج سفید و تکلیف فرزند نیز در مقاله ای جداگانه بررسی شده اند.
حضانت فرزند نامشروع
همانطور که اشاره شد قانون مدنی حضانت فرزندانی که حاصل از ازدواج قانونی و مشروع هستند را در سنین مختلف بر عهده مادر و پدر قرار داده است. در گذشته بین حقوق قانونی فرزند مشروع و نامشروع تفاوت هایی وجود داشت. در حالی که در حال حاضر با صدور رای وحدت رویه از سوی دیوان عالی کشور، تفاوتی بین طفل مشروع و نامشروع از نظر حضانت وجود ندارد. تنها تفاوت این دو عدم ارث فرزند نامشروع از والدین می باشد.
بر همین اساس حضانت فرزند نامشروع بر اساس قانون بر عهده پدر و مادر می باشد. پرداخت نفقه و گرفتن شناسنامه یکی از وظایف والدین در برابر فرزند نامشروع می باشد. در این خصوص بهتر است با بهترین وکیل خانواده تهران مشورت کنید.
عاقبت فرزند نامشروع
بر اساس قوانینی که امروزه تدوین شده اند تفاوتی بین حقوق فرزند مشروع و نامشروع وجود ندارد. در بحث حضانت نیز یکی از والدین باید سرپرستی کودک را بر عهده بگیرند. در خصوص عاقبت فرزند نامشروع، تنها بحث ارثیه مطرح می شود. همانطور که ذکر شد فرزند نامشروع از ارث والدین خود محروم است! در صورتی که در خصوص زنا شبهه و اشتباه وجود داشته باشد، فرزند می تواند از والدین ارث ببرد.
بر اساس قوانین ایران حضانت فرزند نامشروع بر عهده پدر می باشد. در صورت مشخص بودن نام پدر و دریافت شناسنامه بر همین اساس، پدر باید نسبت به پرداخت نفقه اقدام کند. در صورت فقدان پدر، جد پدری این وظیفه را بر عهده دارد. این امکان وجود دارد که پدر به دلایل مختلف به دریافت شناسنامه برای فرزند اقدام نکند. در این صورت مادر می تواند حتی شناسنامه را با نام خانوادگی خود برای فرزند بگیرد.
نفقه فرزند نامشروع
بر طبق قوانین حضانت فرزند نامشروع در ایران، پدر باید نسبت به پرداخت نفقه اقدام کند. نفقه فرزند نامشروع در صورتی که پدر نداشته باشد، بر عهده جد پدری است. در این راستا مادر وظیفه پرداخت نفقه را بر عهده ندارد. ممکن است پدر از نظر مالی نتواند نسبت به پرداخت نفقه اقدام کند که در این صورت جد پدری باید این وظیفه را بر عهده بگیرد.
کلام آخر
موضوع حضانت فرزند نامشروع از موضوعات حقوقی جنجالی و بحث برانگیز می باشد. در سال های اخیر قوانین وضع شده است که حقوق فرزند مشروع و نامشروع در آن برابر می باشد. تنها تفاوت حق و حقوق فرزندان مشروع و نامشروع، در ارث بردن است. به این معنی که فرزند نامشروع از والدین خود ارث نمی برد. در صورت مشخص بودن پدر وی مسئول نگهداری از فرزند را بر عهده دارد و در صورت عدم نگهداری از فرزند توسط پدر، حضانت به جد پدری می رسد. اگر پدر مشخص نباشد، مادر می تواند برای کودک به اسم خود شناسنامه بگیرد.