شکایت از سازنده ساختمان چگونه است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
برای ساخت و بهره برداری از یک ساختمان باید اقدامات مختلفی صورت گیرد. در انتها سازنده ساختمان باید برای بهره برداری از آن پروانه ساخت دریافت کند. ممکن است به دلایل مختلفی مانند تاخیر در ساخت، نحوه بنایی، افتادن سنگ نمای ساختمان و مواردی از این دست نسبت به شکایت از سازنده ساختمان از طریق نظام مهندسی اقدام شود. آگاهی از اینکه مسئولیت سازنده ساختمان چند سال است می تواند به ما در طرح شکایت کمک کند. بهتر است قبل از طرح شکایت از طریق مشاوره با وکیل در این خصوص اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
مراحل شکایت از سازنده ساختمان
متناسب با دلیل شکایت از سازنده ساختمان باید شکواییه تنظیم شود. معمولا شکایاتی که در این رابطه ثبت می شوند به دلایل مختلف هستند و در نتیجه روند متفاوتی دارند. در بیشتر مواقع شاکی قصد دارد به دلایل مختلف از سازنده خسارت دریافت کند. به همین دلیل باید این مورد از طریق دادگاه پیگیری شود. بدین منظور پیشنهاد می شود که در دادخواست تامین دلیل فرد به دلیل شکایت از سازنده اشاره نماید.
برای تنظیم دادخواست تامین دلیل باید به شورای حل اختلاف مراجعه شود و در این خصوص مدارک مورد نیاز ضمیمه پرونده شوند. دلایلی که برای طرح این شکواییه مطرح می شوند باید محکمه پسند و موجه باشند. می توانید در این رابطه با بهترین وکیل ملکی تهران مشورت کنید تا شکواییه بهتری ارائه کنید.
بعد از ارائه شکایت و پرداخت هزینه های مربوط به آن بر اساس نظر کارشناس رسمی دادگستری میزان خسارت مشخص می شود. در صورتی که رای نهایی توسط دادگاه صادر شود، سازنده باید خسارت مورد نظر را پرداخت کند. در خصوص استعلام اموال قولنامه ای در مقاله ای جداگانه صحبت کرده ایم.
دلایل شکایت از سازنده ساختمان چه هستند؟
حال که با نحوه شکایت از سازنده ساختمان آشنا شدیم باید در رابطه با دلایل رایج طرح این شکواییه نیز آشنا شویم که عبارتند از:
-
شکایت از سازنده بابت تاخیر
یکی از دلایل اصلی شکایت از سازنده ساختمان، تاخیر در تحویل ملک می باشد. شکایت از سازنده بابت تاخیر نیز مانند روش های ذکر شده باید از طریق مراجعی مانند دادگاه یا شورای حل اختلاف باید پیگیری شود. در این راستا یک تاریخ مشخص یا حدودی برای تحویل ملک باید تعیین شود. در صورتی که در موعد مقرر ملک به مالک تحویل داده نشود، امکان طرح شکایت در این رابطه وجود دارد.
-
شکایت از بنایی
گاهی شکایت از بنایی از طریق شورای حل اختلاف پیگیری می شود. در این صورت سازنده ساختمان باید در این رابطه به شورا پاسخگو باشد. عدم رعایت و توجه به مقررات ساختمان سازی موجب بروز مشکل در روند ساخت می شود. گاهی این مسائل موجب می شوند که ساختمان نا ایمن باشد. در نتیجه شرایط برای شکایت از سازنده ساختمان فراهم می شود.
-
افتادن سنگ نمای ساختمان
شکایت از سازنده ساختمان مبنی بر افتادن سنگ نمای ساختمان از دلایل بسیار رایج می باشد. به دلیل عدم توجه به مقررات ساختمان سازی امکان دارد که سنگ نما به صورت اصولی نصب نشود. در صورت سقوط سنگ نما امکان خسارت مالی و جانی وجود دارد. به همین دلیل گاهی اوقات نیز شکایات بدین منظور در دادگاه پیگیری می شوند.
هزینه شکایت از سازنده ساختمان
به منظور شکایت از ساختمان می توان از طریق شورای حل اختلاف یا دادگاه اقدام کرد. بدیهی است که طرح شکایات حقوقی و کیفری مشمول پرداخت هزینه می باشد. اگر شکایات بدون وکیل انجام شوند هزینه شکایت از سازنده ساختمان رایج که سالانه تعیین می شود، باید پرداخت شود که اغلب ناچیز می باشد. در صورتی که برای طرح شکایت از وکیل کمک گرفته شود، هزینه یا میزان حق الوکاله بستگی به نوع پرونده دارد. در واقع هزینه در این صورت ممکن است به صورت توافقی بین طرفین مشخص شود.
شکایت از سازنده به نظام مهندسی
سازنده ساختمان باید پروژه را زیر نظر مهندس ناظر پیش به اتمام برساند. مهندس طراح نیز وظیفه دارد که در این راستا بهترین عملکرد خود را ارائه دهد. در واقع روند ساختمان سازی باید تحت نظر نظام مهندسی پیش برود. برای گرفتن خسارت از سازنده می توان از طریق نظام مهندسی نیز اقدام کرد؛ اما این روند بهتر است از طریق دادگاه و به صورت حقوقی پیگیری شود تا نتیجه مناسبی به دست آید.
شکایت از سازنده به نظام مهندسی نیز می تواند در روند پیگیری پرونده مد نظر قرار گیرد. بهتر است قبل از هر چیز نسبت به مشورت با وکیل اقدام شود تا در این خصوص بهترین روش را به شما پیشنهاد دهد.
دادخواست مطالبه خسارت از سازنده ساختمان
برای طرح شکایت از سازنده ساختمان باید یک دادخواست مطالبه خسارت از سازنده تنظیم شود. این دادخواست باید توسط وکیل یا افراد آشنا به مسائل حقوقی تنظیم شود. در غیر این صورت شکواییه توسط دادگاه پذیرفته نمی شود. به همین دلیل در راستای شکایت از سازنده باید یک شکواییه و دادخواست مناسب ثبت شود.
مسئولیت سازنده ساختمان چند سال است؟
در رابطه با ساخت و ساز ماده های قانونی مشخصی در قانون مدنی وجود دارند. سازنده مسئول اصلی هر گونه مشکل در ساختمان می باشد و باید در این خصوص پاسخگو باشد. وی در حدود 10 سال از زمانی که پروژه را تحویل می دهد مسئول هرگونه خرابی ساختمان می باشد. به عنوان مثال عدم استحکام بنا در مدت 10 سال باید از طریق سازنده پیگیری شود. موارد دیگری نیز وجود دارند که سازنده در خصوص آن مسئول می باشد که عبارتند از:
- فرو ریختن ساختمان
- فروریختن سنگ نمای ساختمان
- ایجاد مشکل در زیرساخت های ساختمان
شکایت از سازنده ساختمان می تواند ظرف مدت این ده سال به صورت حقوقی پیگیری شود. در صورتی که این مدت زمان سپری شود ساختمان فرسوده تلقی می شود و سازنده نقشی در مشکلات آن نخواهد داشت.
کلام آخر
به دلایل مختلف مانند شکایت از بنایی، فرو ریختن سنگ بنا و سایر مشکلات ساختمان، ممکن است از سازنده شکایت شود. شکایت از سازنده ساختمان باید از طریق مراجعی مانند شورای حل اختلاف یا دادگاه پیگیری شود. سازنده تنها 10 سال مسئولیت ساختمان را بر عهده دارد و بعد از آن امکان طرح شکایت از سازنده وجود ندارد. برخی از افراد مشکلات ساختمان را از طریق نظام مهندسی دنبال می کنند. مواردی مانند شکایت از مهندس طراح یا شکایت از مهندس ناظر نیز در این رابطه مطرح می شوند.