اصلاح سند ازدواج چگونه است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
بر اساس قوانین کشور در عقد دائم صدور سند ازدواج یا عقد نامه امری اجباری می باشد اما در عقد موقت یا صیغه نیازی به صدور آن نیست. در این سند مواردی مانند تاریخ ازدواج، میزان مهریه، شروط دوازده گانه ضمن عقد و مشخصات زن و شوهر نوشته می شود. گاهی ممکن است به دلیل اشتباه درج شدن برخی از این موارد نیاز به اصلاح سند ازدواج باشد. به همین دلیل باید نسبت به ثبت دادخواست اصلاح سند ازدواج اقدام صورت گیرد.
دلایل ایجاد تغییر در سند ازدواج چه هستند؟
هنگام درج اطلاعات در سند ازدواج باید محضردار و مسئول این کار دقت کافی را در این امر به کار گیرد؛ چراکه برخی اوقات ممکن است به دلیل عدم دقت کافی مواردی مانند اطلاعات هویتی زوجین به اشتباه درج شوند. در این راستا می توانید با بهترین وکیل ساری مشورت کنید.
عقدنامه به طور معمول به صورت تکی ثبت و تنظیم می شود؛ البته این امکان وجود دارد که زوجین در این راستا درخواست کنند که دو نسخه از آن را داشته باشند که این کار مشمول هزینه اضافی می باشد. باید گفت که دلایل مختلفی برای اصلاح سند ازدواج وجود دارند که اصلی ترین آنها درج اشتباه اطلاعات هویتی زوجین در سند ازدواج، ایجاد تغییر در شروط دوازده گانه ضمن عقد یا 7 شرط ضمن عقد، تغییر مهریه در سند ازدواج، ثبت اشتباه تاریخ عقد و … می باشند.
اصلاح اطلاعات هویتی زوجین در سند ازدواج
ممکن است یکی از دلایل اصلاح سند ازدواج، درج اشتباه اطلاعات هویتی زوجین در سند ازدواج باشد. گاهی این امکان وجود دارد که نام خانوادگی یکی از زوجین تغییر پیدا کند و به همین دلیل آنها درخواست اصلاح عقد نامه را داشته باشند.
در عقدنامه مکانی برای درج اطلاعات هویتی زوجین وجود دارد که توسط محضردار در زمان جاری شدن خطبه عقد باید تکمیل شود. بدین منظور باید شناسنامه و کارت ملی زوجین به وی تحویل داده شود تا بر اساس آن، اطلاعات در سند ازدواج درج شوند. به دلیل ثبت دستی این اطلاعات و مشخصات گاهی ممکن است خطا و اشتباه در درج آن ها صورت گیرد.
این امکان وجود دارد که زوجین در همان ابتدا و بعد از دریافت سند ازدواج به درج اشتباه اطلاعات هویتی پی نبرند. در واقع هنگامی که برای کاری به سازمانی مراجعه کنند ممکن است متوجه عدم تطبیق اطلاعات آن با مشخصات هویتی خود شوند. عدم تطابق بین مشخصات هویتی زوجین و اطلاعاتی که در عقدنامه درج شده است نشان از آن دارد که این اطلاعات نیاز به اصلاح دارند. در این مواقع زوجین باید از طریق مراجع قانونی مجوز لازم برای ایجاد تغییر در سند ازدواج را دریافت کنند.
1. ایجاد تغییر در شروط دوازده گانه ضمن عقد
در سند ازدواج علاوه بر اطلاعات هویتی زن و شوهر، موارد دیگری مانند شروط 12 گانه ضمن عقد نیز درج می شوند. یکی از این شروط امکان درخواست طلاق از طرف زوجه می باشد. علاوه بر این موارد در سند نکاح شروط دیگری قابل درج هستند. به همین دلیل برخی اوقات دلیل اصلاح سند ازدواج، ایجاد تغییر در این شروط می باشد.
زن و شوهر در زمان خواندن خطبه عقد نسبت به امضای این شروط دوازده گانه اقدام کرده اند. در نتیجه این امضاء نشان از تایید طرفین دارد. گاهی زوجین تمایل دارند که در این شروط تغییراتی ایجاد کنند و یا شرط دیگری را به آن اضافه کنند. به همین دلیل در این شرایط نیاز به ایجاد اصلاح در سند نکاح وجود خواهد داشت.
2. تغییر مهریه در سند ازدواج
باید گفت که مواردی از قبیل مهریه که در سند ازدواج درج می شوند به هیچ عنوان قابل تغییر نیستند. در واقع تبدیل یا تغییر مهریه در سند ازدواج امکان پذیر نیست. گاهی در زمان پرداخت مهریه از طریق دادگاه در صورت توافق طرفین این امکان وجود دارد که به جای سکه، وجه نقد یا ملک داده شود. باید به این موضوع اشاره کرد که در قوانین شرعی مهریه از حقوق قانونی زن است و به محض درج آن در سند ازدواج دیگر امکان تغییر در آن وجود ندارد و زن به عنوان مالک قانونی آن شناخته می شود.
3. ثبت اشتباه تاریخ عقد
از مواردی که برای تغییر در آن نیاز به اصلاح سند ازدواج وجود دارد، ثبت اشتباه تاریخ عقد می باشد. ثبت اشتباه تاریخ عقد در صورتی امکان پذیر است که دفترخانه در هنگام درج آن دچار اشتباه شده باشد. در چنین مواقعی این امکان وجود دارد که با دریافت مجوز قانونی، نسبت به ایجاد تغییر در سند نکاح اقدام شود.
شرایط و مراحل اصلاح سند ازدواج
در صورتی که دلیل اصلاح سند ازدواج از نظر قانونی موجه باشد، می توان نسبت به ایجاد تغییر در عقدنامه اقدام کرد. به دلیل اینکه عقدنامه یک سند رسمی محسوب می شود؛ بدیهی است که مراحل ایجاد تغییر و اصلاح در آن نیز مراحل مختلفی دارد.
همانطور که ذکر شد برای تغییر مواردی مانند اطلاعات هویتی زوجین، اشتباه در درج شروط ضمن عقد، میزان مهریه و تاریخ عقد نیاز به اصلاح سند ازدواج وجود دارد. این سند در دفترخانه و محضر های رسمی ثبت می شود با این وجود گاهی ممکن است در هنگام تنظیم آن خطاها و اشتباهاتی رخ دهند. برخی اوقات نیز زوجین قصد دارند نسبت به اصلاح شروط دوازده گانه عقد اقدام کنند.
شاید تصور کنید که زوجین به راحتی می توانند در نسبت به اصلاح کردن سند ازدواج اقدام کنند. در حالی که چنین نیست و در این خصوص محدودیت هایی وجود دارد. شرط ایجاد تغییر در سند ازدواج در چنین مواقعی دریافت مجوز قانونی از دادگاه یا دفاتر رسمی ازدواج می باشد.
گاهی ممکن است در هنگام تنظیم سند زوج برخی از شروط مانند حق طلاق را امضاء کرده باشد که به واسطه این کار زوجه می تواند نسبت به ارائه درخواست طلاق اقدام کند. در نتیجه شوهر قصد دارد این مورد را در سند ازدواج تغییر دهد. به طور کلی باید گفت که در این خصوص باید به شرایط امکان تغییر در سند ازدواج توجه داشت که عبارتند از:
- حضور زن و شوهر در دفتر رسمی ازدواجی که مسئول تنظیم سند بوده است.
- ارائه دلایل کافی و قابل استناد برای اصلاح موارد درج شده در سند ازدواج
- دریافت حکم دادگاه و ارائه آن به محضر
- ارائه مدارک هویتی مانند کارت ملی و شناسنامه
- درخواست کتبی به منظور ایجاد تغییر در سند ازدواج به دفترخانه
دادخواست اصلاح سند ازدواج
با توجه به مواردی که در این مقاله ذکر شد باید گفت که تحت شرایط، امکان اصلاح کردن سند ازدواج وجود دارد. برای ارائه دادخواست اصلاح سند ازدواج باید دلایل کافی برای ایجاد تغییر در عقدنامه ارائه شود. از این طریق می توان از دادگاه حکمی مبنی بر اصلاح عقد نامه را دریافت کرد. این حکم باید توسط زن و شوهر به دفترخانه ای که ازدواج در آن ثبت شده است ارائه شود.
در این خصوص مشورت با وکیل حقوقی اصلاح عقد نامه برای ایجاد تغییر در سند ازدواج بسیار اهمیت دارد. وکلا به دلیل آشنایی با مسائل حقوقی می توانند در مراحل مختلف چنین پرونده هایی به شما کمک کنند.
صدور سند ازدواج الکترونیکی
هر سند ازدواج دارای یک شناسه یکتا است که بر اساس آن زوجین می توانند از طریق آن نسبت به صدور سند ازدواج الکترونیکی اقدام کنند. بدین منظور هر کدام از زوجین می توانند به سامانه ثبت من مراجعه کنند. علاوه بر شناسه یکتا نیاز به درج کد ملی زوجین نیز وجود دارد. از این طریق زن و شوهر می توانند به عقدنامه الکترونیکی نیز دسترسی داشته باشند.
کلام آخر
ایجاد تغییر در عقد نامه یا اصلاح سند ازدواج با توجه به دلایل آن از طریق صدور حکم توسط دادگاه امکان پذیر است. دلایلی مانند ایجاد تغییر در مشخصات هویتی زوجین، تغییر در مهریه، ایجاد تغییر در تاریخ عقد نامه، اصلاح شروط دوازده گانه ضمن عقد و مواردی از این دست برای اصلاح عقد نامه مطرح می شوند. ممکن است برخی از دلایل موجه و برخی دیگر غیر موجه باشند که تشخیص این موارد بر عهده دادگاه است.