7 شرط ضمن عقد ازدواج؛ هر زنی باید بداند ⚖️【آخرین آپدیت سال】
شروط ضمن عقد بر اساس ماده 119 قانون مدنی از سمت زوجین می توانند ثبت شوند. این شروط نباید مخالف با ذات عقد و ماهیت آن باشند. برخی قوانین مدنی در ایران ماهیت رنگ و بوی تبعیض آمیز بین زن و مرد دارند. به همین دلیل به منظور حفظ حقوق زوجه، شروط ضمن عقد ثبت می شوند. 7 شرط ضمن عقد ازدواج شامل مواردی مانند تقسیم دارایی در هنگام طلاق، وکالت در طلاق، اشتغال زوجه، تحصیل زوجه و حضانت فرزند می باشند.
7 شرط ضمن عقد ازدواج که هر زنی باید بداند!
همانطور که گفته شد برخی از قوانین ازدواج در کشور ما تبعیض آمیز به نظر می رسند. در نتیجه با استفاده از ثبت 7 شرط ضمن عقد ازدواج می توان در آن ها تغییراتی ایجاد کرد. این شروط در ماهیت عقد تغییری ایجاد نمی کنند و به همین دلیل قانونی هستند. اگر در این خصوص نیاز به مشاوره دارید می توانید با بهترین وکیل خانواده در تهران مشورت کنید.
زن و مرد هنگام جاری شدن صیغه عقد باید شروط و تعهداتی را قبول کنند. در سال 1360 در سند ازدواج شروط 12 گانه ضمن العقد درج شدند. در نتیجه عاقد وظیفه دارد که قبل اینکه صیغه عقد را جاری کند این شروط را بازگو کند. طرفین باید با آگاهی این شروط نسبت به امضای سند عقد اقدام کنند.
گاهی زنان به دلیل اینکه با این مسائل حقوقی آشنا نیستند بی توجه به حقوق قانونی خود، هیچ شرطی را در عقدنامه ذکر نمی کنند. این موضوع موجب می شود که در صورت بروز مشکلاتی مانند طلاق یا حضانت فرزندان، زن نتواند حق خود را بگیرد.
بر اساس ماده 119 قانون مدنی این امکان برای زوجین فراهم شده است که علاوه بر شروط 12 گانه ضمن عقد، شروط دیگری نیز به عقدنامه اضافه کنند. با ثبت امضای طرفین در زیر این شروط 7 گانه ضمن عقد، عمل به آنها الزامی خواهد شد.
1. شرط تصنیف یا تقسیم اموال و دارایی زن و شوهر بعد از طلاق
شرط تقسیم یا تصنیف اموال زوج بعد از طلاق یکی از 7 شرط ضمن عقد ازدواج است. بر این اساس زوجین متعهد می شوند که در صورت جدایی و طلاق به درخواست مرد یا زن، تمامی دارایی ها بعد از ازدواج به صورت مساوی بین هر دو تقسیم شود. بر اساس این شرط، شوهر باید تمام دارایی های که در طول زندگی مشترک به دست آورده است را با زوجه تقسیم کند و بعد از آن جدا شود.
2. شرط اخذ وکالت در طلاق
همانطور که می دانید بر اساس قوانین شرعی و اسلامی، زن حق طلاق ندارد! در واقع اقدام به طلاق از طرف زن باید با دلیل محکمه پسند همراه باشد. بر اساس 7 شرط ضمن عقد ازدواج مبنی بر دریافت وکالت مطلق و بلاعزل در طلاق زوجه، زن نیز مانند مرد می تواند هر زمان که تمایل داشت از همسر خود جدا شود. این مورد در مواقعی مانند طلاق به دلیل ازدواج اجباری می تواند بسیار کاربردی باشد.
3. شرط اشتغال زن
بر اساس ماده 1117 قانون مدنی در صورت ثبت شرط اشتغال زوجه در عقد نامه به عنوان شروط ضمن عقد، مرد نمی تواند از اشتغال وی جلوگیری کند. امروزه نیز مردانی هستند که با اشتغال همسر خود مشکل دارند و با این موضوع موافق نیستند. در صورت عدم توافق شوهر، زن نمی تواند در جایی مشغول به کار شود. بر اساس این قانون تبعیض آمیز، با ثبت شرط اشتغال در هنگام عقد می توان به نوعی آن را دور زد! در این رابطه می توانید با بهترین وکیل تهران مشورت کنید.
4. شرط تحصیل زن
یکی دیگر از 7 شرط ضمن عقد ازدواج، شرط تحصیل می باشد. در صورتی که این شرط در زمان عقد ثبت شود، مرد نمی تواند جلوی تحصیل زوجه را بگیرد و این حق را به وی واگذار می کند. جلوگیری از تحصیل زنان در دنیای امروز کمی عجیب به نظر می رسد؛ اما هنوز هم کسانی هستند که این کار را انجام می دهند. به همین دلیل بهتر است زنان در هنگام عقد، شرط تحصیل را در عقدنامه درج کنند.
5. شرط وکالت زن در صدور جواز خروج از کشور
بر اساس قانون زن هنگامی که بخواهد کشور را ترک کند، باید به همراه همسر خود به دفاتر اسناد رسمی برود و رضایت نامه رسمی از طرف وی دریافت کند. این رضایت نامه برای دریافت پاسپورت مورد نیاز است. در صورتی که شرط وکالت زوج در صدور جواز خروج از کشور در 7 شرط ضمن عقد ازدواج ثبت شود، شوهر این اختیار را از خود سلب می کند و به صورت مطلق به زن این اجازه را می دهد که هر زمان که تمایل داشت بدون اجازه وی از کشور خارج شود. ما در مقاله خروج زن متاهل از کشور به طور کامل به این مورد پرداخته ایم.
6. شرط اخذ حضانت فرزند بعد از جدایی
بر اساس قانون هنگامی که زن و مرد از یکدیگر جدا می شوند، حضانت فرزندان با مرد است. در صورت ثبت شرط حضانت فرزند بعد از طلاق به زوجه، شوهر این حق را به وی می دهد که بعد از طلاق وی حضانت فرزندان را بر عهده بگیرد.
7. شرط وکالت انتخاب محل زندگی زن
بر اساس ماده 1114 قانون مدنی شوهر با شرط وکالت در انتخاب محل زندگی به زن، این اختیار را از خود سلب می کند. در نتیجه این اختیار به صورت مطلق به همسر یا با رضایت طرفین واگذار خواهد کرد. 7 شرط ضمن عقد با توجه به قوانین مرد سالارانه در ایران می تواند در بسیاری از مواقع برای زنان کاربرد مثبتی داشته باشد. به همین دلیل زنان باید با این شروط آشنا باشند و در صورت تمایل آنها را در زمان عقد مطرح کنند. در این صورت مردان با رضایت خود امتیازاتی را به طرف مقابل خواهند داد. این شروط می توانند به گونه ای تنظیم شوند که با طرفین به صورت مساوی برخورد شود.
بهترین شرایط ضمن عقد برای خانم ها
می توان گفت که تمامی 7 شرط ضمن عقد ازدواج جز بهترین شروط هستند؛ اما برخی از آنها اولویت بیشتری نسبت به دیگری دارند. می توان گفت که با توجه به قوانینی که به مرد حق طلاق بدون دلیل را می دهد، از بهترین شرایط ضمن عقد برای خانم ها به دست آوردن حق طلاق مانند مردان است. در این صورت زن مانند مرد می تواند بدون نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند از همسرش جدا شود.
همچنین موارد دیگری مانند حق اشتغال و حق تحصیل که جزو حقوق ابتدایی هر شخص در جامعه امروزی هستند باید در هنگام جاری شدن صیغه عقد در شروط ثبت شوند. مورد دیگری که برای بسیار از زنان اهمیت دارد، به دست آوردن حضانت فرزند است. با توجه به قوانین در صورتی که مرد تمایل داشته باشد حضانت فرزند را بر عهده بگیرد، زن نمی تواند اقدامی انجام دهد. به همین دلیل شرط ضمن عقد حضانت نیز یکی از بهترین شروط محسوب می شود.
بهترین شرایط ضمن عقد برای آقایان
در این خصوص باید گفت که شرایط 12 گانه ضمن عقد همگی به گونه ای تهیه و تنظیم شده اند که مرد نیازی به اضافه کردن شرایط ضمن عقد جدید ندارد! در واقع این قوانین همگی به نفع مرد هستند و به همین دلیل اغلب زنان به دنبال بهترین شروط ضمن عقد می باشند.
شروط ضمن عقد به جای مهریه
گاهی زن در قبال درج 7 شرط ضمن عقد ازدواج در عقد نامه، مهریه خود را می بخشد. شاید بسیاری از مردان موافق با درج شروط جدید به نفع زنان در عقد نامه نباشند. به همین دلیل بسیاری از زنان به جای دریافت مهریه این شروط را به شروط دیگر اضافه می کنند. شروط ضمن عقد به جای مهریه با توجه به قوانین تبعیض آمیز بسیار رایج است و بسیاری از زنان به این شیوه عمل می کنند.
برخی از زوجین نیز بدون اینکه زن مهریه خود را ببخشد، شروط ضمن عقد را می پذیرند. در حال حاضر بسیاری از زوجین تمایل دارند که حقوق مساوی با هم از دیدگاه قانونی داشته باشند. به همین دلیل استفاده از 7 حق ضمن عقد بسیار رایج می باشد.
شروط ضمن عقد در قانون مدنی
شروط ضمن عقد در قانون مدنی به صورت دوازده گانه تنظیم شده اند و عروس و داماد در هنگام جاری شدن خطبه عقد باید آن ها را امضاء کنند. همانطور که ذکر شد این شروط از سال 1361 تدوین شدند. در نتیجه خانم ها و آقایان باید به این شروط بر اساس قانون عمل کنند. البته در کنار این شروط خانم ها برای بهره مندی از حقوق قانونی مساوی با آقایان ۷ حق ازدواج را می توانند مطرح کنند. این موارد شامل حق طلاق، حق خروج از کشور، حق تحصیل، حق حضانت و … می باشند. در واقع مرد با امضاء این موارد به همسر خود وکالت می دهد. در نتیجه در آن موارد نیاز به کسب اجازه از همسر نیست.
کلام آخر
اطلاع از 7 شرط ضمن عقد ازدواج می تواند موجب شود که حقوق زنان با مردان مساوی شود. این موارد امروزه به دلیل قوانین تبعیض آمیز و جنسیتی قابل ثبت شدن در هنگام عقد هستند. مواردی مانند حق طلاق، حق تحصیل و اشتغال، حق برخورداری مساوی از اموال در صورت جدایی و حضانت فرزندان از این دست هستند. با توجه به اهمیت این شروط در زندگی مشترک، بهتر است زنان از حقوق خود و امکان ثبت این شروط ضمن عقد آگاهی کامل داشته باشند. به همین دلیل ما در این مقاله نسبت به بازگو کردن این شروط اقدام کردیم.