سلب حضانت از مادر در چه شرایطی امکان پذیر است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
بر اساس قانون تا سن 7 سالگی حضانت فرزندان بر عهده مادر است و بعد از آن نیز باید با فرزندان خود بتواند ملاقات کند. گاهی به دلایل مختلف مانند عدم صلاحیت مادر در نگهداری از فرزندان مسئله پس گرفتن حضانت فرزند از مادر مطرح می شود. شرایط سلب حضانت از مادر ممکن مسائلی مانند جنون، ازدواج مجدد و مواردی باشد که موجب تهدید مصلحت فرزند شود.
شرایط حضانت فرزندان توسط والدین
قبل از اینکه در خصوص شرایط سلب حضانت از مادر صحبت کنیم باید با شرایط حضانت فرزندان توسط والدین آشنا شویم. مسائلی از قبیل فوت یا طلاق والدین موجب می شوند که بحث حضانت فرزندان مطرح گردد. کودکان تا قبل از سن قانونی نیازمند مراقبت هستند و به همین دلیل در قانون قواعدی در رابطه با حضانت فرزند در شرایط مختلف مانند قبل از طلاق، بعد از طلاق یا بعد از فوت والدین ذکر شده است. حضانت فرزندان بعد از طلاق بر اساس شرایط والدین متفاوت می باشد.
گاهی ممکن است یک والد به صورت قانونی حضانت فرزند را بر عهده بگیرد اما بعدا مشخص شود که صاحیت لازم در این خصوص را ندارد. در این شرایط زندگی فرزند با والد می تواند برای وی آسیب زا باشد. نهاد حقوقی سلب حضانت در این خصوص پیش بینی شده است که می تواند شرایط را برای سلب حضانت فراهم کند.
گرفتن حضانت فرزند توسط مادر
در راستای ذکر شرایط سلب حضانت از مادر باید در رابطه با شرایط گرفتن حضانت فرزند توسط مادر نیز صحبت کنیم. بر طبق قانون حضانت فرزندان چه دختر و چه پسر تا سن هفت سالگی بر عهده مادر می باشد؛ چراکه کودک تا این سنین نیازمند محبت و عاطفه مادر است.
بر طبق ماده 1169 قانون مدنی در خصوص کودکانی که والدین آن ها از هم جدا شده باشند، اولویت حضانت تا سن هفت سالگی با مادر است و بعد از آن حضانت بر عهده پدر خواهد بود. با توجه به استفاده از واژه اولویت می توان گفت که حتی در بازه سنی مشخص شده نیز می توان تحت شرایط خاص، حضانت از مادر گرفته شود. در این حالت عدم صلاحیت مادر می تواند موجب پس گرفتن فرزند از وی شود حتی اگر کودک زیر 7 سال سن داشته باشد.
شرایط سلب حضانت از مادر
همانطور که در بخش قبل ذکر شد با در نظر گرفتن واژه اولویت حضانت فرزند با مادر تا سن 7 سالگی، در صورت عدم صلاحیت می توان در خصوص سلب حضانت از وی اقدام کرد. در این صورت مصلحت طفل برای زندگی با والد دیگر یا افراد واجد شرایط در نظر گرفته می شود. در ماده های 1170 و 1173 قانون مدنی و ماده 41 قانون حمایت از خانواده به شرایط سلب حضانت فرزند از مادر اشاره شده است:
- دیوانگی یا جنون مادر: می توان گفت که یک شرط برای سلب حضانت از مادر و پس گرفتن فرزند، از دست دادن قوای عقلانی مادر می باشد. در این صورت باید اثبات شود که مادر دچار جنون و دیوانگی شده است.
- ازدواج مجدد مادر: یکی از مواردی که می تواند شرایط را برای سلب حضانت از مادر فراهم کند، ازدواج مجدد وی می باشد. سلب حضانت از مادر در صورت ازدواج یکی از مسائلی است که بسیار رواج دارد.
- عدم نگهداری درست از فرزند: گاهی به دلیل عدم نگهداری درست از فرزند، سلامت کودک به خطر می افتد. در نتیجه این مورد نیز از شروط سلب حضانت از مادر می باشد.
- مشکلات اخلاقی: در صورتی مادر دچار مشکلات اخلاقی باشد حضانت فرزند از وی گرفته خواهد شد.
باید به این موضوع اشاره شود که شرایط سلب حضانت محدود به این موارد نیستند و هر موردی که موجب شود که مصلحت کودک به خطر افتد می تواند موجبات سلب حضانت از وی شود.
مراحل شکایت سلب حضانت از مادر به چه صورت است؟
بر اساس مطالب ذکر شده باید گفت که هر امری می تواند موجب به خطر افتادن مصلحت کودک توسط مادر شود. در نتیجه شرایط سلب حضانت از مادر منحصر به موارد ذکر شده نیست. بعد از اینکه مشخص شود که مادر صلاحیت لازم برای نگهداری از کودک را ندارد، نوبت به شکایت و طرح دعوا در این خصوص می رسد. مراحل شکایت سلب حضانت از مادر شامل طرح شکایت و ثبت دادخواست می باشند که ما در ادامه در این خصوص توضیحات مورد نیاز را خواهیم گفت.
1. طرح شکایت سلب حضانت از مادر در دادگاه
اولین قدم برای مطرح کردن دعوای سلب حضانت از مادر، مراجعه به دادگاه است. باید این موضوع از طریق دادگاه مطرح شود تا دادگاه بتواند در خصوص عدم صلاحیت مادر نظر نهایی را صادر کند. مطرح کردن شکایت در این خصوص باید از طریق تنظیم دادخواست باشد. برای پیگیری شکایت در این خصوص می توانید با بهترین وکیل خانواده در تهران مشورت کنید.
2. ارائه دادخواست برای سلب حضانت از مادر
به منظور تنظیم دادخواست برای سلب حضانت از مادر باید در ابتدا به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه شود. در این راستا می توان با مراجعه به سایت remission.adliran.ir به صورت اینترنتی نیز دادخواست را ثبت کرد. شخصی که مدعی عدم صلاحیت مادر در حضانت فرزند است باید این موضوع را با دلایل و مدارک کافی در دادگاه اثبات کند. در واقع باید به شرایط سلب حضانت از مادر در این خصوص دقت شود.
مدارک لازم برای گرفتن حضانت فرزند
همانطور که گفته شد باید برای سلب حضانت فرزند از مادر در دادگاه مدرک قابل قبول ارائه شود. این مدارک باید اثبات کند که مادر شرایط حضانت فرزند را ندارد و درواقع عدم صلاحیت وی در دادگاه باید اثبات شود. ما در این بخش به مدارک لازم برای گرفتن حضانت فرزند اشاره خواهیم کرد:
- ارائه مدارک شناسایی مانند کارت ملی و شناسنامه
- ارائه سند طلاق زوجین
- نظر کارشناسی در رابطه با مشکلات یا همان عسر و حرج فرزند نزد مادر
- تحقیقات محلی جهت بررسی وضعیت زندگی کودک
- استفاده از شهادت شهود
- برگه استعلام پزشکی قانونی
با ارائه این موارد به دادگاه می توان در راستای گرفتن حضانت از مادر گام برداشت. باید گفت که دادگاه در این خصوص تحقیقات لازم را انجام خواهد داد تا مشخص شود که سلامت فرزند مورد تهدید نیست.
اگر مادر حضانت فرزند را نخواهد تکلیف چیست؟
گاهی مادر خود شرایط نگهداری از فرزند را ندارد و به همین دلیل حضانت فرزند به پدر خواهد رسید. اغلب زنانی که قصد دارند بعد از جدایی ازدواج کنند چنین شرایطی را دارند؛ چراکه این امکان وجود دارد که همسر فعلی آنها با نگهداری فرزند موافق نباشد. در هر صورت اگر مادر حضانت فرزند را قبول نکند باید پدر این مسئولیت را بر عهده بگیرد.
کلام آخر
همانطور که می دانید حضانت فرزندان بر عهده والدین است و در صورت جدایی، فوت و … هر کدام از والدین، حضانت فرزند به والد دیگر می رسد. بر اساس قانون تا سن 7 سالگی اولویت نگهداری از فرزندان بر عهده مادر است. بعد از آن پدر می تواند حضانت فرزندان را در صورت تمایل برعهده بگیرد. در صورتی که در زمانی که مادر حضانت فرزند را بر عهده دارد، عدم صلاحیت وی مشخص شود، سلب حضانت از مادر مطرح می شود. شرایط سلب حضانت از مادر شامل مواردی از قبیل جنون، ازدواج مجدد، مشکل اخلاقی و مواردی از این دست است.