شکایت عدم تمکین چگونه است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
با جاری شدن صیغه عقد و ازدواج زن و مرد در برابر هم وظایف و مسئولیت هایی خواهند داشت. هنگامی که زن وظایق و مسئولیت های قانونی خود را انجام دهد؛ در واقع تمکین کرده است. در غیر این صورت مرد می تواند شکایت عدم تمکین را علیه زن به دادگاه ارائه دهد.اطاعت زن از درخواست های مرد که به صورت قانونی باشند، به معنای تمکین می باشد. در مقابل مرد نیز وظیفه دارد که به وظایف خود در زندگی زناشویی عمل کند؛ اما از اصطلاح “عدم تمکین” اغلب برای عدم اطاعت زن از مسئولیت هایش استفاده می شود.
علت طرح شکایت عدم تمکین چیست؟
همانطور که ذکر کردیم در صورتی که زن وظایف قانونی خود را انجام ندهد، بحث عدم تمکین مطرح می شود. در نتیجه مرد می تواند نسبت به طرح شکایت عدم تمکین اقدام کند. حال ما قصد داریم در این بخش به علت طرح شکایت عدم تمکین بپردازیم و بگوییم که چه زمانی مرد این حق را دارد که در این رابطه نسبت به تنظیم شکایت اقدام کند. در این رابطه می توانید با بهترین وکیل خانواده تهران مشورت کنید. دلایل طرح شکایت عدم تمکین عبارتند از:
- به دلیل پایبند نبودن به زندگی زناشویی
- عدم اطاعت از همسر
- عدم برقراری رابطه جنسی
- وفادار نبودن زن
- عدم حسن رفتار زن
- سکونت نداشتن در منزل شوهر
به زنی که وظایف شرعی خود را انجام ندهد؛ زن ناشزه گفته می شود. در این صورت مرد می تواند شکایت عدم تمکین را به دادگاه ارائه دهد. البته مرد نیز باید به وطایف خود عمل کند. به عنوان مثال باید نفقه پرداخت کند. شکایت ترک انفاق در صورت عدم پرداخت آن می تواند توسط زن مطرح شود.
انواع تمکین
قبل از اینکه در خصوص شکایت عدم تمکین صحبت کنیم، باید به این موضوع اشاره کنیم که تمکین دو نوع است:
-
تمکین عام
یکی از انواع تمکین با نام تمکین عام شناخته می شود. در این حالت زوجه وظیفه دارد که در خانه ای که شوهر تهیه کرده است، زندگی کند. در غیر این صورت شکایت عدم تمکین عام در خصوص قابل طرح است. به این معنی که مرد می تواند حتی به این دلیل نیز از زن شکایت کند!
-
تمکین خاص
منظور از عدم تمکین خاص زمانی است که زن از انجام وظایف زناشویی و جنسی خود اجتناب کند. در ابتدا مرد موظف است با صحبت وی را نصیحت کند. در صورتی که این کار تاثیرگذار نباشد، مرد می تواند دیگر به وی نفقه ندهد. بعد از این مراحل شوهر می تواند به دلیل عدم تمکین خاص از زن شکایت کند.
نکات مهم در خصوص شکایت عدم تمکین
در راستای طرح شکایت عدم تمکین مواردی مانند مدت زمان عدم تمکین، مهریه زن در صورت عدم تمکین، آزمایش عدم تمکین ، شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن، راههای اثبات عدم تمکین زن و گناه عدم تمکین زن از شوهر ممکن است مطرح شوند. به همین دلیل ما در ادامه به شرح هر یک از این موارد خواهیم پرداخت:
-
مدت زمان عدم تمکین زن
مدت زمان اثبات عدم تمکین زن در هر شرایطی متفاوت می باشد. شرایط پرونده های مطرح شده در رابطه با شکایت عدم تمکین با هم متفاوت است. در نتیجه قاضی ممکن است تصمیمات متفاوتی اخذ کند. مدت زمان عدم تمکین باید به قدری طولانی باشد که مرد نتواند به زندگی خود ادامه دهد. گاهی مدت زمان عدم تمکین از چندین ماه تا یک سال ممکن است ادامه پیدا کند.
-
مهریه زن در صورت عدم تمکین
باید گفت که با عدم تمکین زن این امکان وجود دارد که مرد نفقه را پرداخت نکند؛ اما در خصوص مهریه این مورد صدق نمی کند. بر اساس قانون هنگامی که عقد نکاح جاری می شود زن مالک مهریه است. فرقی ندارد که زن تمکین کند یا نکند؛ در هر صورت عدم تمکین نمی تواند تاثیر در مهریه زن داشته باشد. در این خصوص می توانید مقاله آیا مهریه زن در صورت عدم تمکین به او تعلق میگیرد را بخوانید.
-
آزمایش عدم تمکین
گاهی ممکن است که مرد به دروغ بگوید که زن تمکین نمی کند تا از پرداخت نفقه سربازند! این امکان وجود دارد که مرد درخواست الزام به تمکین را ارائه دهد در حالی که کذب است. در این صورت زن می تواند این ادعا را دروغ بخواند. دادگاه نیز در چنین مواردی آزمایش عدم تمکین را صادر خواهد کرد. در صورت مشخص شدن ادعای زن رد شکایت صورت می گیرد و زن می تواند از همسر خود شکایت کند.
-
شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن
در صورتی که مرد بتواند عدم تمکین زن را در دادگاه اثبات کند؛ می تواند از طریق قانون طلاق از طرف مرد به صورت یک صرفه درخواست طلاق ارائه دهد. اگر اثبات شود که زن تمکین نکرده است؛ دیگر نیازی نیست که مرد حقوقی مانند نفقه، اجرت المثل یا نحله را پرداخت کند. تنها در این صورت مهریه زن باید پرداخت شود. مهریه ارتباطی با شکایت عدم تمکین ندارد و از حقوق قانونی زن می باشد. با توجه به شرایط طلاق در صورت عدم تمکین، مرد می تواند شکایت خود را در این خصوص مطرح کند.
-
راههای اثبات عدم تمکین زن
مرد می تواند برای ثبت شکایت عدم تمکین زن از روش های مختلفی استفاده کند. به همین دلیل ما در این بخش به راههای اثبات عدم تمکین زن اشاره خواهیم کرد:
- استفاده از شهادت شهود برای اثبات ترک منزل توسط زن
- اقرار زن در دادگاه
- کمک گرفتن از نظرات کارشناسی مبنی بر نشوز زن
- عدم توجه به نامه های ارسالی از طرف مرد برای ادامه زندگی زناشویی
-
گناه عدم تمکین زن از شوهر
مواردی مانند تمکین در شرع و اسلام آورده شده اند و بر روی آن ها بسیار تاکید شده است. بر همین اساس زن نباید از ارتباط جنسی با شوهر جلوگیری کند. تنها در مواردی که زن عذر شرعی دارد؛ می تواند با شوهر ارتباط جنسی نداشته باشد. بر همین اساس عدم تمکین زن از شوهر گناه محسوب می شود و پیامبر (ص) نیز به این موضوع اشاره کرده است. در نتیجه شوهر می تواند در چنین شرایطی شکایت عدم تمکین را به دادگاه ارائه دهد.
مرجع صالح برای شکایت عدم تمکین
برای طرح شکایت عدم تمکین زن توسط مرد باید به دادگاه خانواده محل سکونت زن مراجعه شود. دعوی عدم تمکین زوجه باید بر اساس مسائل حقوقی تنظیم و به دادگاه ارائه شود. عدم اطلاع از موضوعات حقوقی می تواند موجب شود که شکایت توسط دادگاه خانواده رد شود و مرد نتواند عدم تمکین زوجه را اثبات کند.
کلام آخر
در قانون و شرع به موارد مهمی مانند تمکین زن بعد از ازدواج اشاره شده است. از زمان عقد نکاح زوجه موظف است به وظایف قانونی خود که با نام تمکین عام و خاص شناخته می شود؛ عمل کند. شکایت عدم تمکین زمانی مطرح می شود که زن به وظایف قانونی خود عمل نکند. در نتیجه مرد با اثبات این موضوع می تواند نفقه پرداخت نکند و شرایط را برای طلاق از زن فراهم کند؛ البته وی باید حقوقی مانند مهریه را برای طلاق پرداخت کند.