گواهی انحصار وراثت چیست؟
گواهی انحصار وراثت به عنوان یک برگه تعیین تکلیف ارث و میراث بعد از فوت به روش های قانونی دریافت می شود. در این خصوص امکان دارد مواردی مانند تفاوت حصر وراثت با انحصار وراثت، برای انحصار وراثت کجا برویم، نمونه گواهی حصر وراثت، مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت، بعد از انحصار وراثت چه باید کرد، مراحل گام به گام انحصار وراثت، مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت در شورای حل اختلاف و نمونه گواهی انحصار وراثت نامحدود مطرح می شوند.
به منظور مشخص کردن ورثه و سهم هر کدام از اموال شخص فوت شده نیاز به دریافت گواهی انحصار وراثت وجود دارد. بر اساس این گواهی اموال بر اساس قانون تقسیم بندی می شود. در این خصوص باید برای دریافت این گواهی به شورای حل اختلاف مراجعه شود. در این خصوص مشورت با وکیل می تواند روند دریافت این گواهی را کوتاه تر کند.
بعد از فوت هر شخص، اموالی که از وی بر جای مانده است باید تعیین تکلیف شوند. این اموال به صورت قهری و غیر ارادی به ورثه وی می رسند. بر اساس قوانین مربوط به تقسیم ارث، ورثه می توانند اقدامات لازم را انجام دهند. اولین قدم برای تقسیم ارث و مشخص شدن سهم هر کدام از ورثه را می توان دریافت گواهی انحصار وراثت دانست. این مدرک قانونی نشان می دهد که هر کدام از وراث متوفی چه میزان از اموال وی را دریافت می کنند. به بیان دیگر می توان گفت که سهم الارث هر کدام از وراث با این برگه مشخص می شود.
قانون دریافت گواهی انحصار وراثت چیست؟
همانطور که در مقدمه اشاره شد دریافت برگه مربوط به انحصار وراثت یکی از ملزومات اصلی تقسیم ارث می باشد. گواهی انحصار وراثت بعد از فوت پدر از طریق شورای حل اختلاف دریافت می شود. در این راستا شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت متوفی باید برای دریافت این برگه انتخاب شود. مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت می تواند متغیر باشد؛ اما اغلب بین 7 الی 40 روز برای دریافت گواهی محدود و نامحدود زمان مورد نیاز است.
از نظر قانونی بدون داشتن برگه انحصار وراثت نمی توان در دفاتر اسناد رسمی، ادارات و بانک ها اقدامات حقوقی انجام داد. بر این اساس نمی توان ملک متوفی را تقسیم یا انتقال داد. از این رو اولین گام برای تقسیم ارث دریافت این گواهی می باشد.
آیا امکان اصلاح گواهی انحصار وراثت وجود دارد؟
برای برخی از افراد این سوال پیش می آید که آیا امکان اصلاح در برگه مربوط به انحصار وراثت که از طرف شورای حل اختلاف داده شده است، وجود دارد یا نه؟ باید گفت که این امکان وجود دارد که در هنگام دریافت برگه اشتباهاتی صورت بگیرد. به همین دلیل این اشتباهات گاهی می توانند موجب شوند که حق دیگران ضایع شود. بر این اساس این امکان وجود دارد که گواهی که دارای اشتباه است، اصلاح شود.
علاوه بر اینکه می توان نسبت به اصلاح گواهی اقدام کرد، باید گفت که می توان در خصوص آن در مراجع قضایی نیز اعتراض ثبت کرد که این اعتراضات شامل موارد زیر می باشند:
- اعتراض از طریق مراجع قضایی به سهم تعیین شده برای وراث
- اعتراض به منظور عدم ذکر نام ورثه در گواهی انحصار وراثت
- تایید وراث در این گواهی؛ اما عدم پذیرش آنها!
سهل انگاری و اشتباه در ارائه گواهی بعد از فوت شخص از این طریق قابل اعتراض و پیگیری می باشد. به همین دلیل هر کدام از ورثه می توانند بدین منظور اقدام کنند.
کلام آخر
در این مقاله در خصوص دریافت برگه انحصار وراثت مطالبی را عنوان کردیم. باید گفت که بعد از فوت یک شخص، ورثه وی می توانند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل زندگی فرد، گواهی انحصار وراثت را دریافت کنند که بر اساس آن مشخص می شود که فرد چند ورثه دارد و سهم هر کدام چقدر است. هزینه وکیل برای انحصار وراثت بستگی به نوع پرونده دارد و بهتر است در این خصوص با وی مشورت شود.