شکایت ضامن از وام گیرنده چه مراحلی دارد؟
در حال حاضر یکی از مواردی که بیشتر اتفاق میافتد شکایت ضامن از وام گیرنده می باشد. دریافت وام از بانکها مشروط به داشتن ضامن است. ضامن، فردی بوده که مسئولیت پرداخت اقساط وام گیرنده را در صورت عدم پرداخت توسط او، بر عهده میگیرد. پس از عقد قرارداد وام، وام گیرنده موظف بوده اقساط وام را در تاریخ مقرر پرداخت نماید. در صورتی که وام گیرنده از پرداخت اقساط خودداری کند، بانک حساب ضامن را مسدود خواهد کرد.
بانک ابتدا از طریق موجودی حساب ضامن، اقساط پرداخت نشده توسط وام گیرنده را وصول میکند. این مسئله ممکن است در ابتدا مشکلات چندانی برای ضامن ایجاد نکند، اما در نهایت، حق ضامن تضییع شده و او میتواند از وام گیرنده شاکی شود. در ادامه این موضوع بیشتر به جزئیات و مراحل شکایت ضامن از وام گیرنده میپردازیم.
ضامن تنها زمانی میتواند از وام گیرنده شکایت کند که حداقل یک قسط وام از حسابش کسر شده باشد. مرجع صالح رسیدگی به شکایت ضامن، به میزان بدهی وام گیرنده متفاوت است. در صورتی که بدهی وام گیرنده تا بیست میلیون تومان باشد، مرجع دارای صلاحیت نسبت به شکایت، شورای حل اختلاف می باشد. در صورتی که بدهی وام گیرنده بیش از بیست میلیون تومان باشد، مرجعی که مرکز رسیدگی به این شکایت بوده، دادگاه عمومی خواهد بود.
مراحل شکایت ضامن از وام گیرنده کدام است؟
در صورتی که وام گیرنده از پرداخت اقساط وام خودداری کرد ضامن موظف است اقساط را پرداخت کند. اما اگر ضامن نیز توانایی پرداخت اقساط را نداشته باشد، میتواند از وام گیرنده به شکایت بپردازد. شکایت ضامن از وام گیرنده، مراحل مختلفی دارد که باید طی شوند. این مراحل عبارتند از:
جمعآوری مدارک
اولین قدم در شکایت کردن ضامن از وام گیرنده، جمعآوری مدارک لازم است. این مدارک شامل موارد زیر هستند:
- کپی کارت ملی و شناسنامه ضامن
- کپی قرارداد ضمانت
- کپی گواهی پرداخت اقساط وام از حساب ضامن
تنظیم دادخواست
به منظور شکایت ضامن از وام گیرنده، پس از جمعآوری مدارک، باید دادخواستی مبنی بر مطالبه حقوق از وام گیرنده تنظیم شود. این دادخواست باید به امضای ضامن برسد و در آن، نکات زیر ذکر گردند:
- نام و نام خانوادگی، مشخصات و نشانی ضامن
- نام و نام خانوادگی، مشخصات و نشانی وام گیرنده
- مبلغ بدهی وام گیرنده
- دلایل و مستندات ادعای ضامن
- ارائه دادخواست به مرجع صالح
دادخواست تنظیمشده باید به مرجع صلاحیت دار پیگیری شکایت ضامن، ارائه شود.
رسیدگی به شکایت
پس از ارائه دادخواست به مرجع صالح، رسیدگی به شکایت آغاز میشود. مرجع صالح، پس از بررسی مدارک و استماع اظهارات طرفین، رای خود را صادر میکند.
در صورتی که رای صادره به نفع ضامن باشد، وام گیرنده موظف بوده مبلغ بدهی خود را به ضامن بپردازد. در صورتی که وام گیرنده از پرداخت بدهی خودداری کند، ضامن میتواند از طریق اجرای احکام، حکم صادره را اجرا نماید. نکات مهمی نیز در این مورد وجود دارد که شامل:
- در صورتی که ضامن، توانایی پرداخت اقساط وام را نداشته باشد، میتواند از وام گیرنده شکایت کند.
- شکایت کردن ضامن از وام گیرنده، مراحل مختلفی دارد که باید طی شوند.
- مدارک لازم برای شکایت کردن ضامن از وام گیرنده، شامل کپی کارت ملی و شناسنامه ضامن، کپی قرارداد ضمانت و کپی گواهی پرداخت اقساط وام از حساب ضامن است.
- دادخواست شکایت ضامن از وام گیرنده باید به امضای ضامن برسد و در آن، نکات مهمی ذکر گردد.
- مرجع صالح رسیدگی به شکایت ضامن، به میزان بدهی وام گیرنده تفاوت دارد.
شرایط ضمانت وام بانکی
برای اینکه شخصی بتواند عنوان ضامن وام بانکی شود، باید شرایط زیر را داشته باشد:
- عاقل و بالغ بودن
ضامن باید دارای سلامت عقلانی بوده و به سن قانونی (۱۸ سال) رسیده باشد. این شرط برای این است که ضامن بتواند مسئولیت خود را بهدرستی درک کند و در صورت عدم پرداخت اقساط وام توسط وام گیرنده، بتواند اقساط را بپردازد.
- دارا بودن وضعیت مالی مطلوب
بانکها ضمانت اشخاصی را به تایید می رسانند که وضعیت مالی مطلوبی داشته و بتوانند تمامی اقساط وام را پرداخت کنند. بانکها برای بررسی وضعیت مالی ضامن، مدارکی مانند گواهی کسر از حقوق، گواهی اشتغال به کار، گردش حساب بانکی و غیره را از ضامن درخواست خواهند کرد.
- عدم بدهکاری بانکی
با توجه به شکایت ضامن از وام گیرنده میتوان گفت، افرادی که دارای بدهکاری بانکی هستند، نمیتوانند وام اشخاص دیگر را پرداخت کنند. این شرط برای این بوده که بانک مطمئن شود ضامن، توانایی پرداخت اقساط وام را دارد.
- عدم ضمانت برای چند نفر
اگر فرد از قبل ضامن وام بانکی چندین نفر دیگر نیز باشد، معمولاً ضمانت او تایید نخواهد شد. این شرط برای این بوده که بانک مطمئن شود که ضامن، توان مالی کافی برای پرداخت اقساط وامهای متعدد را دارد.
- ارائه چک و سفته به بانک
ضامن باید به اندازه مبلغ وام دریافت شده، چک و سفته به بانک ارائه دهد. این چک و سفته در صورتی که وام گیرنده و ضامن هر دو از پرداخت اقساط وام خودداری کنند، توسط بانک برگشت داده میشود و بانک میتواند از طریق آن، طلب خود را از ضامن وصول کند.
اگر قصد دارید به عنوان ضامن وام بانکی شوید، باید شرایط ذکر شده در این مقاله دادخواه وکالت را داشته باشید. در صورتی که این شرایط را ندارید، ضمانت شما توسط بانک تایید نخواهد شد.
چرا باید از وام گیرنده چک ضمانت بگیریم؟
برای کاهش ریسکهای ناشی از ضمانت وام بانکی، بهتر بوده از وام گیرنده چک ضمانت بگیریم. چک ضمانت، تضمینی برای پرداخت اقساط وام توسط وام گیرنده می باشد. در صورتی که وام گیرنده از پرداخت اقساط خودداری کرد، میتوان چک ضمانت او را به اجرا گذاشت و طلب خود را از او وصول کرد.
چک ضمانت باید تا پایان زمان اقساط وام تاریخ داشته باشد. به عنوان مثال، اگر وام چهار ساله است، چک ضمانت نیز باید چهار ساله تعیین گردد. همچنین، چک ضمانت را باید به نام ضامن بزنند.
اخذ چک ضمانت، راهکاری موثر برای کاهش ریسکهای ناشی از ضمانت وام بانکی است. اگر قصد دارید برای کسی ضامن شوید، حتما از او چک ضمانت بگیرید.
کلام آخر
در پایان، آگاه باشید که شکایت ضامن از وام گیرنده نیازمند مراجعه به مراجع قانونی و ادارههای مربوط است. تأمین اسناد و شواهد مربوط به اقتضای شکایت، همواره در این فرآیند مؤثر است. در صورتی که مسائلی از جمله نقض توافقنامه یا وضوح شرایط مالی مشاهده شود، این موارد بهعنوان اطلاعات مفید میتوانند به شما کمک کنند. به همین دلیل، توجه به جزئیات و تحقیق دقیق قبل از اقدام به شکایت، در موفقیت احتمالی شکایت تأثیرگذار خواهد بود.