شرایط و مدارک صلح عمری برای فرزند چیست؟
یکی از انواع عقدهایی که در قانون مدنی به آن پرداخته شده، عقد صلح عمری برای فرزند است و همانطور که از نامش پیداست، یک نوع عقد صلح به شمار می آید. البته باید گفت صلح عمری یک موضوع حقوقی به شمار می آید و انواع مختلفی دارد که برای مثال می توان به صلح عمری برای همسر، صلح عمری بدون حق فسخ، صلح عمری در اموال منقول و … اشاره کرد و برای فرزند یکی از انواع این صلح به شمار می آید که در ادامه به توضیح در رابطه با آن می پردازیم.
صلح عمری چیست؟
پیش از آنکه اختصاصا در رابطه با صلح عمری برای فرزند صحبت کنیم، تصمیم داریم یک تعریف کلی در رابطه با صلح در اختیار شما قرار دهیم. صلح در لغت به معنای دوستی و دوری از خصومت و خشونت است و از نظر اجتماعی به نبود جنگ، درگیری و خشونت بین افراد و گروه ها گفته می شود. اما باید بدانید که صلح در حقوق معنای متفاوت و مجزایی دارد؛ معنی اول که می توان برای صلح در حقوق درنظر گرفت، صلح در دعوا است.
برای مثال شرایطی را تصور کنید که طرفین یک منازعه و بحث از ادعاهای خود می گذرند که در چنین شرایطی اصطلاحا گفته می شود صلح برقرار است. معنی دوم که می توان برای صلح در حقوق درنظر گرفت، به صلح در معامله ها مربوط می شود. به این صورت که صلح را جایگزین قراردادهای دیگر می کنند؛ البته باید گفت نه هر قراردادی، بلکه صلح تنها می تواند جانشین قراردادهایی چون بیع، اجاره، معاوضه، عاریه و ابراء شود.
صلح عمری برای فرزند چیست؟
حال به موضوع اصلی مقاله، یعنی صلح عمری برای فرزند می رسیم. این صلح در شرایطی کاربرد دارد که والدین می خواهند ملک خود را به فرزندی که دارند انتقال دهند، اما از طرفی قصد دارند تا پایان عمر خود در همان ملک بمانند و از آن استفاده کنند و زمانی که فوت کردند ملک به فرزندشان منتقل شود. با تنظیم چنین قراردادی، فرزند دیگر نمی تواند تا زمانی که والدین خود در حیات هستند ملک را بفروشد.
انواع صلح عمری
عقد صلح به طور کلی و مطابق با قانون به دو دسته مختلف تقسیم می شود که صلح عمری و صلح رقبی دو دسته مختلف آن به شمار می آیند. عقد صلح عمری همانطورکه گفته شد، زمانی تنظیم می شود که یک شخص بخواهد حق بهره برداری از ملک و اموال خود را پس از فوت در اختیار شخص دیگری قرار دهد. صلح رقبی که نوع دوم عقد صلح محسوب می شود، به این معناست که پس از تنطیم و عقد صلح، شخص واگذارکننده ملک یا اموالش را برای مدت زمان معینی، مثلا یک سال به فرد دیگر واگذار می کند و بعد از آنکه این مدت زمان سپری شود، عقد صورت گرفته باطل خواهد شد.
اما موضوع دیگری که باید به آن اشاره کنیم، این است که خود صلح عمری نیز به دو دسته تقسیم می شود که این دو دسته عبارتند از صلح برای معامله و صلح به منظور خاتمه یافتن دعوی. صلح برای معامله به این صورت است که آن را جانشین عقد دیگر می کنند و صلح به منظور خاتمه یافتن دعوی نیز همانطورکه از نامش پیداست برای پایان دادن به یک دعوا تنظیم می شود.
ارکان مختلف عقد صلح
تا به اینجا در رابطه با صلح عمری برای فرزند و به طور کلی صلح صحبت کردیم؛ حال برای آنکه بتوانید عقد صلح را به درستی تنظیم کنید، لازم است که با ارکان مختلف آن آشنا شوید. این ارکان که باید با آن ها آشنا شوید عبارتند از:
- مصالح؛ به شخصی گفته می شود که قرار است اموال خود را با عقد صلح به شخص دیگر انتقال دهد.
- متصالح؛ شخصی است که اموال مصالح به وی می رسد.
- مورد صلح؛ به هر ملک، مال و دارایی که مصالح قرار است آن ها را به متصالح منتقل کند گفته می شود.
- مال الصلح؛ اموال یا پولی که یکی از طرفین بابت پذیرش عقد صلح از طرف دیگر دریافت می کند.
برای عقد صلح عمری برای فرزند به چه مدارکی نیاز است؟
برای تنظیم یکسری از قراردادها، ارائه یکسری از مدارک ضروری خواهد بود و مدارکی که برای تنظیم قرارداد صلح عمری برای فرزند باید تهیه کنید عبارتند از:
- سند منگوله دار یا سند تک برگ مربوط به مالی که قرار است طبق قرارداد صلح به فرد دیگر منتقل شود.
- اگر ملک مورد صلح در حال احداث باشد، باید مدارک مربوط به پایان کار را نیز ارائه دهید.
- استعلام های مربوط به شهرداری و دارایی
- کارت ملی و مدارک شناسایی مربوط به طرفین؛ یعنی مصالح و متصالح
- اگر ملک اوقافی باشد، باید اجاره نامه مربوط به آن را نیز ارائه کنید
- استعلام های مربوط به ثبت
شرایط صلح عمری برای فرزند
بعد از بررسی مدارک موردنیاز برای تنظیم عقد صلح، نوبت به شرایط صلح عمری برای فرزند می رسد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
- تا زمانی که مصالح در قید حیات است، ملک و تمام منافع آن به او تعلق دارد.
- زمانی که مصالح فوت می کند، قرارداد صلح تکمیل می شود و تمام اموال مصالح به متصالح می رسد.
- مصالح می تواند هر زمان که می خواهد، عقد صلح عمری برای فرزند را بدون حضور متصالح فسخ و باطل کند.
- در قرارداد صلح عمری، تمام ملک و اموال برای مالک اصلی یعنی همان مصالح است؛ بنابراین این فرد اختیار آن را دارد هروقت که خواست تمام اموال و دارایی ها را به نام خود برگرداند.
- اگر قرارداد صلح عمری برای فرزند به اسم یک شخص تنظیم شود و مصالح فوت کند، تمام اموال برای شخصی خواهد شد که عقد صلح به اسم آن تنظیم شده و سایر افراد ارثی نخواهند برد.
- بعد از آنکه برای یک ملک و دارایی قرارداد صلح عمری تنظیم شود، دیگر نمی توان قرارداد جدیدی تنظیم کرد؛ چراکه شخص متصالح تا زمان فوت مصالح حق فروش، اجاره و هر گونه معامله دیگری را ندارد.
کلام آخر
در این مقاله از دادخواه وکالت در رابطه با یکی از انواع عقدهای قانون مدنی، یعنی عقد صلح عمری برای فرزند صحبت کردیم و هر آنچه باید از شرایط انجام آن و مدارکی که نیاز داشتید را در اختیارتان قرار دادیم. اکنون شما می توانید با داشتن چنین اطلاعاتی در رابطه با این موضوع عملکرد بهتری از خود نشان دهید و دچار مشکل حقوقی نشوید!