آیا ضبط صدای افراد جرم است؟
امروزه با استفاده از برنامه های مختلف می توان به صورت پنهانی صدای افراد را ضبط و از آن سوء استفاده کرد. ضبط صدا بدون اجازه، تجاوز به حریم خصوصی خواهد بود. حفظ حریم شخصی افراد یک قانون شهروندی است. کسانی که چنین کاری را انجام می دهند قانون شهروندی را نادیده گرفته اند. نادیده گرفتن قانون جرم است و فرد حقیقی و یا حقوقی که مرتکب جرم شده باید مجازات شود. در این مقاله به بررسی جرم بودن ضبط صدا می پردازیم.
آیا ضبط صدا جرم است؟
قبل از پرداختن به این پرسش باید بررسی شود که ضبط صدا توسط چه کسی انجام شده است. آیا فردی که صدا را ضبط کرده وابسته به نهاد و سازمانی خاص بوده یا این که یک شهروند معمولی است. هنگامی که فرد روزنامه نگار و یا از کارکنان شاغل دولت باشد با ضبط کردن صدا مرتکب جرم شده است. در صورتی که فردی عادی بدون داشتن سمتی دولتی باشد در شرایط معمول جرمی مرتکب نشده است.
هنگامی که شهروند معمولی صدای ضبط شده را وسیله ای برای اذیت کردن قرار دهد جرم محسوب می شود. در زمان بروز چنین مشکلی صاحب صدا می تواند از ضبط کننده صدا شکایت کند. در صورتی که مشخص شد آیا ضبط صدا جرم است قانون مجازاتی برای آن تعیین می کند.
بر اساس ماده مندرج در قانون مجازات اگر کارمند دولت، چنین جرمی مرتکب شده باشد علاوه بر حبس باید جریمه نقدی نیز بپردازد. جرم مشخص شده برای کارمندان دوازده تا سی و شش ماه است. افراد عادی نیز در صورت استفاده نادرست از صدای ضبط شده و برهم زدن آرامش فرد مکالمه کننده در صورت وجود شکوایه مجازات می شوند. وجود مشاور و یک وکیل متخصص می تواند درصد موفقیت پرونده شکایت را افزایش دهد. با مطالعه مقاله چگونه یک وکیل متخصص خوب پیدا کنیم می توان اطلاعات را برای انتخاب وکیل خوب تکمیل کرد.
آیا ضبط صدا مدرک دادگاه است؟
در مطلب قبل که اختصاص به این موضوع داشت آیا ضبط صدا جرم است به طور کامل جرم بودن ضبط صدا بیان شد. دادگاه به مدرکی که از طرق غیر قانونی کسب شده استناد نمی کند. ضبط صدا بدون داشتن مجوز توسط عاملین دولت علاوه بر این که نمی تواند به عنوان یک مدرک استفاده شود مطرح کردن آن در دادگاه نوعی مجرم شناختن ضبط کننده صدا است.
اگر در مکالمه ضبط شده اقراری از صاحب صدا شنیده شود و هیچ مدرک دیگری برای اثبات اقرار وجود نداشته باشد اقرار صورت گرفته هیچ تاثیری بر روی رای دادگاه نخواهد گذاشت. هنگامی که در کنار اقرار مدارک معتبری باشد قاضی ضبط صدا را نیز ملاک قرار می دهد. هنگامی که متصدیان مجوز لازم را از دستگاه ذیربط جهت ضبط صدا گرفته باشند در این شرایط ضبط صدا در کنار مدارک دیگر در دادگاه مورد بررسی قرار می گیرد. در واقع ضبط صدا از روش قانونی، به قاضی در تصمیم گیری کمک کرده و نوعی اماره است.
آیا می دانستید ضبط صدای افراد هنگام مکالمه تلفنی دو سال حبس دارد؟
بعد از بیان این سوال، آیا ضبط صدا جرم است باید گفت، ضبط صدا علاوه بر این که جرم است دو سال زندانی دارد. فردی که از برنامه های مختلفی استفاده کرده و اقدام به ثبت صدا نموده است باید مجازات شود؛ زیرا این کار مخفیانه انجام شده و مکالمه کننده اطلاعی درباره آن نداشته است. به علاوه بدون اجازه فرد برنامه ای بر روی گوشی او نصب شده و به موبایل او که یک وسیله شخصی است بدون اجازه وارد شده است.
در چنین شرایطی اگر ضبط کننده صدا استفاده سویی از ضبط صدای صورت گرفته نکند در صورت شکایت صاحب صدا به دادگاه احضار می شود. این فرد در دادگاه به عنوان متهم حضور می یابد و با دوسال حبس و بیش از دو میلیون مجازات می شود. در صورتی که ضبط مکالمه تلفنی با هدف اخاذی و دیگر فعالیت های سود جویانه صورت گرفته باشد حبس به بیش از دو سال افزایش یافته و مبلغ جریمه نیز سه برابر می شود.
آیا می توان صدای ضبط شده را انکار کرد؟
بعد از پاسخ مثبت این سوال که آیا ضبط صدا جرم است، فردی که صدای او ضبط شده و در دادگاه علیه او استفاده گردیده می تواند مانند هر مدرک دیگری به انکار صدا بپردازد.
شخص مدعی می شود که صدایی که در سیستم صوتی ضبط شده متعلق به او نیست و درخواست پیگیری صدا از طریق کارشناس متخصص را دارد. با پیگیری وکیل، قاضی متقاعد می شود تا پرونده را به کارشناس ارجاع دهد. کارشناس مربوطه با استخراج صدا به تشخیص هویت مکالمه کننده می پردازد. در این بخش ابزارها و دستگاه های پیشرفته ای در اختیار متخصصان است که به آن ها کمک می کنند بدون خطا صاحب صدای ضبط شده را شناسایی کنند.
کلام آخر
آیا ضبط صدا جرم است، عنوان مقاله ای است که در دادخواه وکالت ثبت شد تا افراد با مطالعه آن به آگاهی برسند که قانون چنین عملی را جرم دانسته و با افرادی که بدون اجازه و بدون مجوز صدای دیگران را ضبط می کنند برخورد می کند.