تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی
یکی از شروط لازم برای تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی این است که مجازات حبس یا زندان تعیین شده، در محدوده مجازات درجه هشت تا سه باشد. به عبارت دیگر از حبس یا زندان به مدت حداکثر 15 سال. همچنین باید شرایطی مانند حقوق تخفیف در مجازات، تلاش مرتکب برای اصلاح جبران خسارت ناشی از جرم و عدم وجود سابقه کیفری موثر موجود بوده تا امکان مبدل کردن حکم تعزیری به حکم تعلیقی فراهم گردد. برای آگاهی بیشتر در این زمینه مطالعه این مقاله دادخواه وکالت را ادامه دهید.
تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی چگونه است؟
طبق قانون مجازات، دسته های اصلی مجازات های معین برای جرایم، شامل چهار دسته حدودد، قصاص، دیات و تعزیرات می شوند. تعزیرات به آن دسته از مجازات هایی اطلاق شده که مقدار و اندازه آن ها برخلاف مجازات های حدی، در اسلام تعیین معیین گردیده است. به همین دلیل، قاضی پس از بررسی جرم، اختیار تعیین مجازات را دارد.
قاضی دادگاه با توجه به قرار گیری در برخی از موقعیت ها، تصمیم به تعلیق رای زندان تعریری می گیرد. در این حالت تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی به معنای این است که مجازات زندانی در طول یک دوره زمانی خاص اجرا نخواهد شد. اگر در طول این دوره، فرد دوباره جرمی مرتکب شود، مجازات زندان تعلیق شده اجرا می گردد.
آیا ارائه حکم حبس تعزیری به تعلیقی شدنی است؟
در بخش قبل ما به بررسی این موضوع پرداختیم که آیا امکان دارد که حبس تعزیری به تعلیقی یا به عبارت دیگر تعلیق زندان صورت گیرد. همانطور که اشاره کردیم در این قانون، شرایطی مشخص شده که در آن دادگاه صادر کننده حکم زندان تعزیری، می تواند حکم را به تعلیق در آورده و به عبارتی دیگر به تبدیل حیس تعزیری بپردازد. تبدیل این حبس تحت شرایطی امکان پذیر است.
شرایط تعلیق اجرای مجازات تعزیری و تعلیق زندان همچون حبس یا زندان تعزیری مطابق ماده 46 قانون مجازات مشخص شده اند. بر اساس این ماده از جمله شرایط تعلیق در اجرای مجازات های تعزیری مانند زندان یا حبس تعزیری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- می توان جرم تعزیری را به زندان تعلیقی تبدیل نمود. اگر جرم تعزیری طبق تقسیم بندی جزء مجازات های درجه سوم تا هشتم قرار گیرد. به عبارت دیگر در چهارچوب طبقه بندی مجازات های تعزیری، جرایمی که مجازات های آن تا حداکثر پانزده سال حبس بوده قابل تعلیق هستند. بنابراین اگر مجازات زندان برای فرد بیش از پانزده سال باشد، شرایط تعلیق آن وجود نخواهد داشت.
- شرایط تبدیل زندان تعزیری به تعلیقی و تعلیق زندان یکی از مواردی بوده که وقوع آن نیازمند برخی شرایط قانونی می باشد. این شرایط به صورت واضح در قانون مجازات مشخص شده است. یکی از شرایط لازم برای این تبدیل، وجود تخفیفی در مجازات می باشد. همچنین اگر متهم از کار خلاف پشیمان شده یا به جبران خسارت و زیان معترض، رضایت دهد و همچنین سابقه کیفری موثری نداشته، دادگاه می تواند به تبدیل حبس تعزیری به تعزیری بپردازد.
چرا تبدیل حکم حبس تعزیری به تعلیقی در برخی از جرایم امکان پذیر نیست؟
همانطور که بیان شد مطابق با مواد قانونی برای این که بتوان به تبدیل حبس تعزیری پرداخت، باید شرایطی داشت. اما سوالی که مطرح می شود این است که در کدام دسته از جرایم این امکان وجود دارد و در چه نوع جرایمی تبدیل حکم زندان تعزیری به نوع تعلیقی آن ممکن بوده و تبدیل زندان تعزیری به زندان تعلیقی و تعلیق زندان در کدام جرایم امکان پذیر نمی باشد؟
در پاسخ به این پرسش باید ذکر کرد که این تبدیل فقط برای جرایمی می تواند رخ دهد که مجازات آن ها به شکل حبس یا زندان تعزیری می باشد. به عبارت دیگر، مجازات های حدی، قابل تعلیق و تبدیل نیستند؛ زیرا نوع و مقدار آن ها در قوانین اسلای مشخص شده است و قاضی دادگاه اختیار تعلیق مجازات های حدی را ندارد. قوانین درباره جرایم حدی را به طور مفصل در مقاله سرقت حدی چیست و شرایط آن توضیح داده ایم. همانطور که ذکر شد یکی از شرایط لازم برای تبدیل حکم حبس تعزیری به حکم تعلیقی، می تواند رده تعیین شده مجازات باشد.
کلام آخر
در نتیجه تبدیل حبس تعزیری به تعلیقی وابسته به شرایط ویژه ای بوده که از جمله آن ها می توان به نوع و میزان مجازات اشاره نمود. این فرایند تنها در صورتی قابل اعمال است که مجازات حبس تعزیری در محدوده مشخص قرار داشته باشد. به این ترتیب دادگاه می تواند با در نظر گرفتن شرایط مربوطه حکم را به یک حکم تعلیقی تغییر دهد.