عواقب ترک منزل توسط زن یا زوجه چیست؟
زوجه ممکن است با داشتن دلیل موجه یا غیر موجه اقدام به ترک منزل کند، اگر عذر زن برای ترک منزل موجه نباشد، وی با حکمی که برای فرار زن از منزل مطابق با قوانین تعیین شده است روبرو می شود، مطابق این حکم نفقه زن قطع می گردد و برای مرد حکم ازدواج مجدد صادر می شود. در این مقاله از وب سایت دادخواه وکالت قصد داریم تا به بررسی عواقب ترک منزل توسط زن یا زوجه بپردازیم، برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا پایان مطلب همراه ما باشید.
بررسی عواقب ترک منزل توسط زن
پس از وقوع عقد نکاح زوجین به صورت رسمی زن و شوهر محسوب می شوند، هر یک زوجین در قبال یکدیگر وظایفی دارند که موظف به انجام آن ها می باشند، یکی از اصلی ترین وظایف زوجه تمکین از مرد می باشد و در مقابل نیز مرد وظیفه دارد برای تمکین زن نفقه وی را به صورت کامل پرداخت نماید. در برخی از موارد که بین زن و شوهر مشکل و اختلاف وجود دارد، ممکن است زن اقدام به ترک منزل نماید که در این صورت مرد می تواند برای دفاع از حق و حقوق خود از همسرش برای خروج از منزل بدون اجازه شوهر شکایت کند، در صورت تنظیم شکایت نامه از سمت شوهر بدون تردید زوجه با عواقب ترک منزل توسط زن مواجه می شود. شایان ذکر است هر یک از طرفین دعاوی می توانند برای دفاع از خود یا تنظیم شکایت نامه از وکیل خانواده کمک بگیرند.
آیا ترک منزل توسط زوجه بدون اجازه شوهر جرم به شمار می رود؟
ترک منزل توسط زوجه جرم به شمار نمی رود و دارای مجازات کیفری نیست، علاوه بر این نمی توان هیچ زنی را به اجبار و با استفاده از صدور رای دادگاه مجبور به تمکین و ادامه زندگی مشترک با شوهرش کرد. عواقب ترک منزل توسط زن بدون اجازه شوهر عدم پرداخت نفقه توسط شوهر، نشوز زن، صدور امکان ازدواج مجدد برای مرد و… می باشد. شایان ذکر است که به زن نشوز نفقه و اجرت المثل تعلق نمی گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره پرداخت اجرت المثل به زن نشوز، می توانید مطلب چه زمان به زن ناشزه اجرت المثل تعلق می گیرد؟ را مطالعه کنید.
حکم قانونی و عواقب ترک منزل توسط زن چیست؟
حکم و عواقب ترک منزل توسط زن در قوانین مدنی بیان شده است که این قوانین عبارتند از:
- از مهم ترین عواقب ترک منزل توسط زن این است که زن نمی تواند حق مطالبه نفقه داشته باشد و در این صورت مرد هیچ وظیفه ای در قبال پرداخت نفقه معوقه و جاریه زن ندارد. مرد برای اثبات عدم تمکین همسرش باید مدارک لازم را به دادگاه خانواده ارائه دهد.
- یکی دیگر عواقب ترک منزل توسط زوجه عدم اجرای شرط تنصیف دارایی در زمان طلاق است، اگر مرد بتواند ترک خانه توسط همسرش را در دادگاه ثابت کند، دادگاه حکم نشوز زن را صادر خواهد کرد، در نتیجه زوج می تواند در زمان طلاق شرط مربوط به تنصیف دارایی که در عقدنامه درج شده است را اجراء نکند.
- اگر مرد بتواند ترک منزل توسط زن را در دادگاه ثابت کند می تواند درخواست ازدواج مجدد را به دادگاه ارائه دهد، اگر حکم ازدواج مجدد مرد صادر گردد مرد می تواند نسبت به انجام ازدواج مجدد اقدام نماید.
قوانین مربوط به ترک منزل توسط زوجه
حال که با عواقب ترک منزل توسط زن آشنا شدید بهتر است درباره قوانین ترک منزل توسط زوجه نیز اطلاعات لازم را بدست آورید، مهم ترین قوانین ترک منزل توسط زوجه عبارتند از:
- مطابق با ماده 1108 قانون مدنی:” اگر زن بدون مانع مشروع، از ادای وظایف زوجه سرپیچی کند به وی نفقه تعلق نمی گیرد.”
- مطابق با ماده 1114 قانون مدنی:” زن موظف است در منزلی که همسرش تعیین نموده است سکونت داشته باشد، مگر آنکه در زمان عقد، اختیار تعیین مسکن به زن داده شود، در هر صورت ترک منزل بدون داشتن عذر موجه از سوی زوجه موجب ناشزه شدن وی خواهد شد و به زن ناشزه نفقه تعلق نمی گیرد.”
- مطابق با ماده 1115 قانون مدنی:” چنانچه بودن زوجه با زوج در منزل مشترک با ایجاد خوف ضرر بدنی، مالی یا شرافتی برای زوجه همراه باشد وی می تواند مسکن جداگانه ای را برای خود اختیار کند.”
- مطابق با ماده 16 قوانین حمایت از خانواده:” در صورت عدم تمکین همسر اول، مرد می تواند برای اثبات عدم تمکین همسر اولش به دادگاه مراجعه کند و از دادگاه حکم ازدواج مجدد خود را بگیرد.”
مراحل شکایت از زوجه بابت ترک منزل
در صورت عدم تمکین زن، شوهرش می تواند نسبت به تنظیم شکایت نامه اقدام نماید. توصیه ما به آقایان این است که قبل از تنظیم شکایت نامه بهتر است با همسر خود به صورت مسالمت آمیز مذاکره نمایند و از وی درخواست کنند که به منزل بازگردد. اگر زن تقاضای مرد را نپذیرد مرد می تواند طبق مراحل زیر از همسرش بابت ترک منزل شکایت کند:
- مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت نام در سامانه ثنا
- ثبت دادخواست الزام به تمکین زن
- بررسی دادخواست توسط دادگاه خانواده
- تعیین وقت برای حضور زوجین در جلسه دادگاه
- صدور حکم عدم تمکین ( اگر زن نتواند دلایل محکمه پسندی را برای خروج از منزل به دادگاه ارائه دهد، دادگاه موظف است حکم عدم تمکین را صادر کند).
- برگشت زن به منزل ( اگر زوجه مطابق با حکم دادگاه از رفتن به منزل شوهر امتناع کند، در این صورت دادگاه حکم نشوز را صادر خواهد کرد.
در چه مواردی ترک منزل توسط زوجه مانعی ندارد؟
در موارد زیر ترک منزل توسط زوجه بلامانع است:
- خوف ضرر مالی یا جانی به وی وجود داشته باشد.
- مرد توانایی مالی لازم برای پرداخت هزینه های زندگی را ندارد و زن مجبور است بیرون از منزل کار کند.
- در زمان جاری شدن عقد نکاح در عقد نامه قید شود خروج زن از منزل به هر دلیلی نیاز به اجازه شوهر ندارد.
- زن برای انجام امور درمانی می تواند بدون اجازه شوهرش از منزل خارج شود.
- زن برای کسب علم، انجام وظایف اسلامی و دینی و دیدار با پدر و مادر می تواند از منزل بدون اجازه شوهرش خارج شود.
- در صورتی که زن به بیماری مبتلا شد و احساس ناتوانی داشته باشد می تواند منزل شوهر خود را ترک کند.
- ابتلای شوهر به بیماری های مقاربتی از انواع دلایل محکمه پسند برای ترک منزل توسط زن به شمار می رود.
دلایل ترک منزل توسط زوجه
از مهم ترین دلایل ترک منزل توسط زن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی از خانم ها قربانی خشونت خانگی هستند به همین دلیل برای فرار از این شرایط نامطلوب و حفظ سلامتی خود تصمیم به خرج از منزل می گیرند.
- در صورتی که زن متوجه خیانت همسرش شود بدون تردید به دلایل مختلف نظیر ناراحتی، عدم اعتماد، احساس نفرت و… اقدام به ترک منزل می کند.
- اگر بین زن و شوهر هماهنگی و سازگاری وجود نداشته باشد ممکن است زن در صورت مواجه با این شرکت تصمیم بگیرد تا منزل شوهرش را برای همیشه ترک کند.
کلام آخر
صرفا با ارائه دادخواست ترک منزل توسط زوجه نمی توانید حکم تمکین را از دادگاه بگیرید، اگر زوجه در جلسه دادگاه دلیل قابل قبولی را برای ترک منزل داشته باشد، بدون تردید دادگاه درخواست عدم تمکین شما را رد می کند. در نتیجه بهتر است آقایان قبل از تنظیم دادخواست عدم تمکین کلیه جوانب را مورد بررسی قرار دهند و از وکیل باتجربه ای در این زمینه کمک بگیرند. شایان ذکر است رای دادگاه در خصوص الزام به تمکین ظرف مدت 20 روز در دادگاه قابل تجدیدنظر خواهی می باشد. در این مطلب با عواقب ترک منزل توسط زن آشنا شدید، امیدواریم با مطالعه این مطلب توانسته باشید اطلاعات لازم را در این زمینه بدست آورده باشید.