شکایت از ضامن چک چگونه است؟ ⚖️【آپدیت آخر】
برای صدور چک علاوه بر نیاز به امضای صادر کننده و دارنده چک باید امضای سومی توسط ضامن چک انجام شود. ضامن چک در برابر شخصی که ضمانت وی را بر عهده دارد مسئول است و در صورت بروز مشکلاتی مانند بی محل بودن چک و عدم وصول، امکان شکایت از ضامن چک از وی فراهم می شود. بدین منظور باید ابتدا دادخواست تنظیم شود و بهتر است در این رابطه با وکیل مشورت شود.
هزینه شکایت از ضامن چک
مانند هر نوع شکایت دیگری، شکایت از ضامن چک نیز می تواند هزینه هایی برای شاکی به همراه داشته باشد. با توجه به شکایت، نوع و موضوع آن ممکن است هزینه و حتی زمان رسیدگی به شکایت متفاوت باشد. باید گفت در واقع معیار ثابت و مشخصی برای تعیین هزینه شکایت وجود ندارد. به همین دلیل در این رابطه حتی بهترین وکلا نیز نمی توانند هزینه شکایت را به طور دقیق برآورد کنند. در صورت مشورت با بهترین وکیل کرمان باید علاوه بر هزینه شکایت، حق الوکاله نیز پرداخت شود.
مهلت زمان شکایت از ضامن چک
همانطور که نمی توان هزینه دقیق شکایت از ضامن چک را برآورد کرد، مدت زمان رسیدگی به این پرونده نیز قابل پیش بینی نیست و بستگی به نوع پرونده دارد. در این رابطه بحث مهلت قانونی دارنده چک به منظور طرح شکایت مطرح می شود. فرد در این حالت می تواند از 15 الی 45 روز نسبت به دریافت گواهی عدم پرداخت وجه چک از بانک اقدام کند.
بعد از اینکه این گواهی ظرف مدت اعلام شده از بانک دریافت شد؛ حال یک سال زمان دارد که شکایت خود را در این رابطه مطرح کند. بدیهی است که اگر این مدت زمان تمام شود، دارنده چک از نظر قانونی حق طرح شکایت را ندارد و ضامن نیز دیگر مسئولیتی در قابل چک نخواهد داشت. تفاوت چک روز و چک مدت دار نیز در مقاله ای جداگانه ذکر شده است.
مرجع صالح رسیدگی به شکایت از ضامن چک کدام است؟
همانطور که می دانید عدم وصول چک به معنی برگشت خوردن است که با اصطلاح چک بی محل شناخته می شود. می توان گفت که این مورد از اصلی ترین دلایل شکایت از ضامن چک است. صادر کننده چک باید به این موضوع واقف باشد که با صدور چک در زمان مشخص، باید نسبت به پرداخت آن اقدام شود. در صورت عدم پرداخت چک دارند چک می تواند از طریق مراجع صالح شکایت خود را مطرح کند.
برای طرح شکایت باید ابتدا به مراجع قضایی مراجعه شود. در این صورت امکان طرح شکایت کیفری علیه ضامن وجود ندارد. به همین دلیل مراجعی مانند دادگاه حقوقی و شورای حل اختلاف به عنوان مرجع صالح در نظر گرفته می شوند.
1. شکایت از طریق دادگاه حقوقی
همانطور که اشاره شد به منظور شکایت از ضامن چک می توان به دادگاه حقوقی مراجعه کرد. دادگاه حقوقی صالح برای رسیدگی به چنین پرونده ای، دادگاه محل اقامت خوانده، محل صدور چک و محل برگشت خوردن چک است. هنگامی که دارنده چک به منظور وصول آن به بانک مراجعه می کند باید در حساب صادرکننده پول کافی وجود داشته باشد. در غیر این صورت شرایط برای برگشت زدن چک فراهم می شود. همانطور که ذکر شد دارنده چک می تواند برای شکایت از ضامن از بانک گواهی عدم پرداخت دریافت کند.
دارنده چک در این حالت می تواند مطالبه خود را از ضامن چک داشته باشد نه صادر کننده آن! بدین منظور نیز تنها 15 الی 45 روز زمان دارد که گواهی را از بانک دریافت کند و ظرف مدت یک سال شکایت خود را در دادگاه حقوقی مطرح کند.
2. شکایت از طریق شورای حل اختلاف
مرجع صالح دیگری که می توان برای شکایت از چک به آن مراجعه کرد، شورای حل اختلاف است. با تنظیم دادخواست، شکایت به شورای حل اختلاف ارجاع داده می شود. شورا موظف است که در مدت زمان مشخصی به این پرونده رسیدگی کند. برای مبالغ پایین چک امکان شکایت از طریق شورای حل اختلاف فراهم است؛ اما در صورتی که مبلغ چک بالا باشد باید از طریق دادگاه حقوقی این مورد را بررسی کرد.
کلام آخر
ضامن چک با امضای چک در واقع مسئولیت آن را بر عهده می گیرد و در صورت برگشت خوردن چک امکان طرح شکایت از وی وجود دارد. این شکایت در مهلت زمانی مشخصی قابل پیگیری است و در صورتی که زمان آن سر آید، ضامن چک مسئولیت قانونی در برابر چک ندارد. از طریق دادگاه حقوقی و شورای حل اختلاف امکان طرح شکایت از ضامن چک وجود دارد.