وضعیت خروج زن متاهل از کشور ⚖️【آخرین آپدیت سال】
وضعیت و نحوه خروج زنان از کشور همواره یکی از مسائل داغ و بحث برانگیز بوده است. شرایط خروج از کشور برای زنان متاهل و دختران مجرد متفاوت می باشد. بدیهی است که برای خروج از مرزهای کشور و ورود به کشور دیگر باید پاسپورت یا گذرنامه دریافت شود. در این خصوص محدودیت های برای زنان متاهل وجود دارد. به این معنی که برای خروج زن متاهل از کشور نیاز به اجازه همسر است. در صورتی که در این خصوص نیاز به مشاوره دارید می توانید با بهترین وکیل کرج مشورت کنید.
وضعیت خروج زن متاهل از کشور به چه صورت است؟
همانطور که ذکر شد خروج زن متاهل از کشور نیاز به اجازه شوهر دارد و در این خصوص زن باید به همراه مرد به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند. با ارائه مدارک و تکمیل فرم رضایت نامه مرد می تواند موافقت خود را برای خروج همسر از کشور نشان دهد. اگر زن قصد داشته باشد بعدا گذرنامه خود را تمدید کند یا گذرنامه موقت دریافت کند، با توجه به اجازه رسمی همسر، دیگر نیاز به اخذ اجازه از وی را ندارد.
زنانی که قصد شرکت در پیاده روی اربعین را دارند نیز باید پاسپورت موقت دریافت کنند. در این خصوص نیز باید شوهر اجازه سفر را به صورت رسمی در دفتر خانه به ثبت برساند. حکم خروج زن از کشور بدون اجازه شوهر با توجه به قوانین کشور اجرا می شود و در این خصوص باید به قوانین توجه شود. در این خصوص می توانید با بهترین وکیل خانواده در کرج مشورت کنید.
چه زمانی زن متاهل برای خروج از کشور نیاز به کسب اجازه از همسر ندارد؟
با توجه به بند 3 از ماده 18 قانون مربوط به گذرنامه، زنان متاهل باید اجازه خروج از کشور را از همسر خود اخذ کنند. همانطورکه ذکر شد باید در این خصوص یک رضایت نامه محضری توسط شوهر به ثبت برسد. با توجه به این بند از قانون باید گفت که همیشه نیاز به اخذ اجازه از همسر برای خروج از کشور نیست و ما در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد:
- در مواردی که زن و شوهر با یکدیگر مقیم خارج از کشور باشند.
- در صورتی که زنی دارای همسر خارجی باشد اما تابعیت وی همچنان ایرانی باشد.
- برای سفر حج تمتع نیازی به اخذ اجازه از همسر وجود ندارد.
- در صورتی که در شروط ضمن عقد این اجازه این مورد کسب شده باشد.
- اگر نیاز به خرج اضطراری زن باشد و دادستان نیز با این امر موافقت نماید.
- اگر زن وکالت خروج از کشور را دارا باشد.
اجازه خروج از کشور برای مراسم اربعین
با توجه به اینکه در حال حاضر بسیاری از زنان و مردان در راهپیمایی اربعین شرکت می کنند، باید در خصوص اجازه خروج همسر برای اربعین نیز مطالبی را ذکر کنیم. برای شرکت مراسم اربعین از طریق اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه یک برگه گذرنامه موقت ارائه می شود. این برگه موقت برای حضور موقت در کشور عراق صادر می شود و قانونی است. برای خروج زن متاهل از کشور نیز امکان صدور این برگه موقت فراهم می باشد.
باید گفت که اگر در گذشته در خصوص خروج از کشور همسر رضایت نامه محضری ثبت شده باشد، زن می تواند بدون اجازه مجدد از همسر نسبت به دریافت گذرنامه موقت اربعین اقدام کند. به همین دلیل حتی خروج از کشور برای شرکت در مراسم اربعین نیز در صورتی که از قبل رضایت نامه ثبت نشده باشد، منوط به کسب اجازه از شوهر می باشد! مراحل ممنوع الخروج کردن زن توسط شوهر در مقاله ای جداگانه ذکر شده اند.
کسب اجازه از همسر برای تمدید پاسپورت اربعین نیاز است؟
همانطور که می دانید پاسپورت های موقت مانند پاسپورت اربعین دارای اعتبار کوتاه مدت هستند. به همین دلیل بعد از مدتی منقضی می شوند و شخص برای خروج مجدد از کشور باید گذرنامه را تمدید کند. تحت شرایطی در این صورت زن نیاز به اجازه همسر برای تمدید پاسپورت ندارد. در واقع اگر قبلا همسر برای خروج از کشور اجازه را از طریق رضایت نامه ثبت کرده باشد، برای تمدید پاسپورت اربعین نیز نیازی به کسب اجازه مجدد نیست.
در صورتی که قبلا اجازه خروج از کشور توسط همسر تایید نشده باشد و به صورت محضری ثبت نشود، زن نمی تواند پاسپورت خود را برای شرکت در مراسم اربعین تمدید کند.
آیا برای تمدید پاسپورت اجازه همسر لازم است؟
با توجه به اینکه پاسپورت دارای اعتبار مشخصی است و بعد از مدتی منقضی می شود، باید نسبت به تمدید آن اقدام شود. بدین منظور نیز باید اجازه همسر گرفته شود؛ اما اگر قبلا رضایت نامه محضری در این خصوص ارائه شده باشد، نیازی به کسب اجازه از همسر نیست.
مدارک مورد نیاز برای کسب اجازه خروج همسر
همانطور که ذکر شد خروج زن متاهل از کشور نیاز به کسب اجازه از همسر دارد. بدیهی است برای انجام مراحل دریافت رضایت نامه محضری باید مدارکی نیز به دفاتر اسناد رسمی ارائه شود که عبارتند از:
- کارت ملی و شناسنامه زن و شوهر
- ارائه فرم پرسشنامه به منظور درخواست صدور پاسپورت (که قبلا از پلیس +10 گرفته شده باشد)
بعد از ارائه این مدارک رضایت نامه محضری توسط شوهر باید تکمیل شود و به ثبت برسد. تنها در صورت ارائه این مدارک امکان خروج زن متاهل از کشور وجود دارد. در نتیجه زنانی که قصد دارند از کشور خارج شوند باید این مدارک را به دفاتر اسناد رسمی ارائه دهند.
هزینه اجازه خروج از کشور زن متاهل
برای کسب اجازه خروج از کشور از شوهر باید رضایت نامه محضری تکمیل شود و بدین منظور باید قبل از هر چیز هزینه رضایت نامه پرداخت شود. برای اطلاع از هزینه اجازه خروج از کشور زن متاهل باید به بخشنامه مراجعه شود. این بخشنامه در راستای ارائه تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی به صورت سالانه توسط قوه قضاییه منتشر می شود. معمولا هزینه دریافت این رضایت نامه مبلغ چندان بالایی نیست و هر ساله از طریق بخشنامه مشخص می شود.
برای پرداخت هزینه رضایت نامه خروج از کشور همسر نیازی نیست که به بانک مراجعه شود و متقاضی می تواند آن را به صورت نقد یا از طریق کارتخوان پرداخت کند.
حکم خروج زن از کشور بدون اجازه شوهر
بر اساس قانون زن متاهل نمی تواند بدون اجازه شوهر از کشور خارج شود. مرد می تواند در صورتی که با خروج همسر موافق نیست حکم ممنون الخروجی همسر خود را دریافت کند. همانطور که می دانید دختران زیر 18 سال و زنان شوهر دار در لیست ممنوع لخروجی ها هستند مگر این که ولی یا همسر آن ها اجازه خروج از کشور را به صورت محضری به ثبت برساند. خروج زن متاهل از کشور بدون دریافت گذرنامه نیز ممکن است نیست. برای دریافت گذرنامه باید رضایت نامه ارائه شود و به همین دلیل عملا زن نمی تواند به صورت قانونی بدون اجازه همسر از کشور خارج شود.
شرایط گرفتن پاسپورت برای زنان متاهل
همانطور که در بالا ذکر شد اگر زنی قصد دارد که پاسپورت دریافت کند قبل از هر چیز باید به همراه همسر خود به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند. بعد از مراجعه به این دفاتر باید فرم محضری رضایت نامه خروج زن از کشور توسط همسر امضاء شود. شرایط گرفتن پاسپورت برای زنان متاهل تا حدودی مراحل دشواری دارد؛ اما این سخت گیری ها برای مرد متاهل وجود ندارد. البته زن می تواند در صورتی که رضایت برای خروج مرد از کشور ندارد مهریه وی را به اجرا بگذارد تا شوهرش ممنوع الخروج شود!
قانون جدید خروج از کشور برای زنان
در راستای وضعیت خروج زن متاهل از کشور باید به قوانین جدید در این خصوص نیز اشاره شود. قانون جدید خروج از کشور برای زنان به گونه ای است که زنان می توانند در هنگام عقد، اجازه خروج از کشور را در سند ازدواج ثبت کنند. اما این مورد کافی نیست و مرد باید با وکالت نامه رسمی به همسر خود اجازه خروج از کشور بدهد. به این معنی که بعد از ثبت این مورد در عقدنامه به دفاتر رسمی مراجعه کند و به همسر خود یک وکالت بلاعزل دهد. این وکالت بلاعزل برای خروج از کشور باید به اسم زن صادر گردد.
کلام آخر
بر اساس قوانین ایران زن متاهل نمی تواند بدون کسب اجازه از همسر از کشور خارج شود. خروج زن متاهل از کشور نیاز به ثبت رضایت نامه محضری توسط همسر وی دارد. هنگامی که زن برای دریافت پاسپورت اقدام می کند قبل از هر چیز باید به همراه همسر به دفتر اسناد رسمی مراجعه کند. با ارائه مدارک مورد نیاز رضایت نامه محضری باید توسط شوهر امضاء شود.
زن متاهل حتی برای دریافت پاسپورت موقت اربعین یا تمدید پاسپورت نیز نیاز به اجازه همسر دارد؛ مگر اینکه قبلا در یک رضایت نامه محضری اجازه کسب شده باشد. برخی زنان متاهل از طریق قوانین جدید با ثبت حق خروج از کشور در عقد نامه و ثبت محضری آن می توانند بدون اذن شوهر از کشور خارج شوند.